Elon Musk és a brit kormány közötti vita az X-en

Elon Musk, a techmogul és az X tulajdonosa, heves vitába keveredett a brit kormánnyal, miután a közösségi médián keresztül kritizálta az Egyesült Királyságban kitört erőszakos zavargások kezelését, és felvetette a polgárháború elkerülhetetlenségét.

Elon Musk és Keir Starmer brit miniszterelnök közötti konfliktus a southporti késelés után kirobbant zavargások kapcsán robbant ki. Musk a rendőrség állítólagos kettős mércéjét bírálta, amely szerinte a szélsőjobboldali, fehér emberekkel szemben alkalmazott eljárások és a kisebbségekkel szembeni bánásmód között mutatkozik meg. A Tesla és az X vezetője "two-tier Keirnek", azaz "kétszintes Keirnek" nevezte a miniszterelnököt, amiért úgy véli, a rendőrség mostohábban bánik a fehér, szélsőjobboldali tüntetőkkel, mint a kisebbségekkel.

A brit kormány és a miniszterek határozottan cáfolták Musk állításait. Shabana Mahmood igazságügyi államtitkár az X-en kifejtette, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, és aki maszkban és fegyverrel akar rendetlenséget okozni, az a törvény teljes haragjával kell szembenézzen.

Musk egy videót is megosztott, amelyen egy személyt állítólag sértő online megjegyzések miatt tartóztattak le, és felvetette a kérdést: „Ez most Nagy-Britannia vagy a Szovjetunió?”. A brit miniszterelnök szóvivője szerint Musk megjegyzései indokolatlanok, és a közösségimédia-cégeknek többet kellene tenniük a hasonló esetek megelőzéséért.

A vitában Musk arra is rámutatott, hogy a rendőrség válasza a zavargásokra „valóban egyoldalúnak tűnik”. Heidi Alexander igazságügyi miniszter Musk „teljesen indokolatlan” és „eléggé sajnálatos” megjegyzéseit bírálta.

A zavargások hátterében álló társadalmi feszültségek egy hete tartanak, miután három lányt halálra késeltek Southportban. Az eseményeket követően Angliában és Észak-Írország egyes részein kitört zavargásokat az online félretájékoztatás, a szélsőjobboldal és a bevándorlásellenes érzelmek táplálták. Az események kapcsán Nigel Farage brit euroszkeptikus politikus is megszólalt, aki elítélte a zavargásokat, de egyben előállt a kétszintű bánásmód ötletével.

A brit kormányfő szóvivője szerint „nincs alapja” Musk állításának, miszerint „elkerülhetetlen a polgárháború” a szigetországban. A milliárdos üzletember azután állt elő az apokaliptikus jóslattal, hogy a brit kormány és a média egy része a közösségi médiától – így a Tesla vezért tulajdonában álló X platformtól – is keményebb fellépést követelt az ott terjedő dezinformáció ellen.

A muszlim- és bevándorlóellenes demonstrációk azután kezdődtek, hogy július végén meggyilkoltak három kislányt az angliai Southportban, annak ellenére, hogy a ruandai szülőktől származó elkövetőnek nincs köze az iszlámhoz. A tiltakozók Belfastban Molotov-koktélokkal hajigálták meg a rendőröket, míg délnyugat-angliai Plymouth-ban bevándorlóellenes és magukat antirasszistának nevező tüntetőket választottak szét a hatóságok.

A demonstrációk hatására négy, muszlim többségű ország, Malajzia, Indonézia, Nigéria és az Egyesült Arab Emírségek, továbbá Ausztrália is azt tanácsolta polgárainak: fontolják meg, hogy Nagy-Britanniába utaznak-e.

Keir Starmer bejelentette egy speciális karhatalmi erő felállítását, azonban sokan a hadsereg bevetését és a parlament rendkívüli ülésének az összehívását követelik.