Rana Reider edző szexuális zaklatási vádak miatt elveszítette olimpiai akkreditációját

A Kanadai Olimpiai Bizottság visszavonta Rana Reider olimpiai akkreditációját szexuális zaklatással és érzelmi zsarolással kapcsolatos vádak miatt, ami azt jelenti, hogy az edző nem léphet be verseny- és edzéshelyszínekre.

Reider, aki többek között Andre De Grasse, a 200 méteres síkfutás olimpiai címvédőjének és az olasz Marcell Jacobsnak, a 100 méteren ötödik helyezettnek az edzője, büntetést kapott, miután kiderült, hogy egy sportolójával "hatalmi egyensúlytalanságot mutató" kapcsolatot alakított ki. Emiatt 12 hónap próbaidőt töltött. A Times című lap szerint három nő pert indított Reider ellen egy floridai bíróságon, ahol az egyik sportoló szexuális és érzelmi visszaéléssel, a másik szexuális és verbális zaklatással vádolta meg az edzőt.

Ryan Stevens, Reider ügyvédje szerint az edzőt egy rosszindulatú panaszos hatására fosztották meg olimpiai edzői megbízólevelétől, és sem a kanadai, sem az amerikai atlétikai szövetség nem indított eljárást Reiderrel szemben. Stevens úgy véli, hogy az olimpiai bizottság a rossz hírveréstől való félelmében hozta meg a döntést, ami a sportolókat érinti leginkább, hiszen hirtelen edzőjük nélkül kell versenyezniük.

Gömöri András Máté és felesége, Polyák Lilla Kanadában tartózkodnak, ahol Gömöri a Seneca College-on filmszínész szakon tanul, és kisebb projektekben vesz részt. Az ügynökséghez való csatlakozás mellett Gömöri angol és francia nyelvtudását is fejleszti, amerikai személyi edzői képesítést szerzett, és raktárosként is dolgozik. A házaspár két-három évet tervez még Kanadában tölteni, ahol a legnagyobb nehézséget a véget nem érő papírügyintézés jelenti számukra, amit Polyák Lilla nagy részben kezel.

Gömöri hangsúlyozta, hogy nem tart attól, hogy izomtömege korlátozná színészi lehetőségeit, mivel képes változtatni testsúlyát a szerepek igényei szerint. A házaspár az Oroszlánkirály című darab castingjára is jelentkezett, de úgy vélik, hogy Kanadában a színház nem jövedelmező hosszútávon az egyéb elfoglaltságaik mellett. Polyák énektanárként dolgozik és koncerteket is ad együttesével, a tinédzser szintén zenél, ráadásul több bandában is egyszerre.