Imane Helif az olimpiai döntőben

Az algériai Imane Helif, akit korábban kizártak a női versenyektől, most bejutott az olimpiai döntőbe a női 66 kilogrammos súlycsoportban.

Imane Helif, az algériai bokszoló, aki a tavalyi világbajnokságról kizárták állítólagos kromoszóma-tesztelés miatt, most az olimpiai döntőbe jutott, és aranyéremért fog küzdeni. Helif egyhangú pontozással nyerte meg az elődöntőt a thai Jutamas Jitpong ellen, ezzel biztosítva helyét a döntőben, amely augusztus 9-én 22:51-kor kerül megrendezésre. Az International Boxing Association (IBA) által a tavalyi évben eltiltott Helif részvétele az olimpián vitát váltott ki, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint hibásak voltak a tesztjei.

A negyeddöntőben Helif legyőzte a magyar Hámori Lucát, ami felháborodást okozott Magyarországon. Hámori Luca egyhangú pontozással vesztett Helif ellen, de a Magyar Ökölvívó Szövetség pénzdíjjal jutalmazta a teljesítményéért. Király Viktor, aki figyelemmel kísérte a mérkőzést, gratulált Luca-nak a küzdelemért, és sportszerűségét emelte ki. Az énekes szerint Luca jól küzdött, és mindenki gratulál neki, beleértve az algériai versenyzőt is.

Azonban Viktor kritikát kapott az algériai emberektől, akik rasszizmussal vádolták, de az énekes szerint tévesen használják a rasszizmus fogalmát, és az internetes trollkodás túlfűtött. Helifet a 2023-as világbajnokságról férfi kromoszómák miatt zárták ki, de a CAS-nál később visszavonta a keresetét, és az IBA nem hozta nyilvánosságra a teszteredmények részleteit. Helif az elődöntőben a nyolcadik kiemelt Jitpong ellen nyert, aki korábban két mérkőzést is megnyert, mielőtt Helifhez került.