A főpolgármesteri posztért folyó küzdelem állása

Budapesten Karácsony Gergely vezet a főpolgármester-jelöltek között, mögötte Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra következik. A Závecz Research vezetője, Závecz Tibor szerint a fővárosi kerületek többségében az ellenzéki polgármesterek újrázhatnak, és bár Magyar Péter hatása nehezen kalkulálható, úgy tűnik, nem fenyegeti az ellenzék pozícióit.

A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján Karácsony Gergely, a jelenlegi főpolgármester 38-40 százalékos támogatottsággal áll az élen, míg Vitézy Dávid támogatottsága tavaly ősz óta 10 százalékról 22 százalékra nőtt. Szentkirályi Alexandra jelenleg 16 százalékon áll.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Magyar Nemzetnek adott interjúban többször is Gyurcsány Ferenc nevét említette, és kijelentette, hogy a budapestieknek elemi érdeke a kormány és a főváros közötti folyamatos együttműködés. Kritizálta Karácsony Gergelyt, mondván, hogy nem lehet hatékonyan fejleszteni a várost, ha valaki folyamatosan Orbán Viktorral hadakozik, miközben a jelentős fejlesztéseket nem a fővárosi önkormányzat, hanem a magyar állam végzi Budapesten. Szentkirályi az interjúban azt is ígérte, hogy megoldja a közlekedési káoszt és felszámolja a szerinte Gyurcsány Ferenc embereivel feltöltött, városházi kifizetőhelyeket.

Závecz Tibor a főpolgármesteri posztért folyó versenyben az esetleges változásokra is kitért. Megjegyezte, hogy Szentkirályi Alexandra nem tervezi a visszalépést, és a Fidesz a listás szavazás visszahozatalával a saját listájának eredményességét kockáztatná, ha Szentkirályit visszavonnák. Szentkirályi az interjúban arról is beszélt, hogy a fővárosi problémák többsége Gyurcsány Ferenc politikájából fakad, és kiemelte, hogy a közlekedési problémák megoldására P+R parkolók létesítését és a tömegközlekedés fejlesztését tervezi.

A közvélemény-kutatók szerint a kerületek többségében az ellenzéki polgármestereknek jó esélyük van az újraválasztásra. Závecz szerint meglepő lenne, ha Karácsonynak többsége lenne a fővárosi közgyűlésben, tekintettel a sok szereplőre, mint például a Fidesz, Vitézy, a Kutyapárt, az előválasztási veszteségeket szenvedett Momentum, és a Mi Hazánk mandátuma sem kizárt.

Magyar Péter és pártja jelöltjeinek támogatása az önkormányzati választáson az ellenzék számára okozhat gondot, de egyelőre úgy tűnik, ez nem veszélyezteti az ellenzéki pozíciókat.

Végül Závecz a Fidesz budapesti stratégiájáról is beszélt, amely szerint a párt célja lehet, hogy a fővárosi közgyűlésben megtartsák támogatottságukat, és az Európai Parlamenti választások alkalmával a fideszes szavazók a fideszes önkormányzati listára is szavazzanak. Szentkirályi Alexandra kampányprogramjában hét fő pontban foglalta össze céljait, többek között a városházi korrupció véget vetését, a pazarló budapesti bürokrácia felszámolását, a közlekedési káosz megszüntetését, valamint a tisztaság és rend megteremtését ígérte.

Ungár Péter, az LMP társelnöke a Telex választási műsorában kritizálta az ellenzéki pártokat és a jelenlegi városvezetést. Kijelentette, hogy pártja tanult a korábbi összefogás kudarcából, és bár az ellenzéki pártoktól kritikát kaptak, jó döntésnek tartja Vitézy Dávidot, a Fidesz korábbi államtitkárát főpolgármester-jelöltnek választani. Ungár szerint a siker egyik mutatója, hogy az LMP fővárosi listája megelőzi a Momentumét, és céljuk a politikai posvány felszámolása Budapesten. A Városházán jelenlegi hatalmi viszonyokat egy "vörös polip" uralmának nevezte, és Draskovits Tibort, a BKV vezetőjét említette példaként, aki szerinte nincs megfelelően képesítve a pozíciójára. Ungár szerint Vitézy nem a Fidesz hekkje és jobboldali szavazatokat is fog szerezni.

A budapesti választás fejleménye volt az előző héten az is, hogy a Jobbik főpolgármester-jelöltje, Brenner Koloman még a hivatalos kampányidőszak kezdete előtt visszalépett Vitézy Dávid javára.

  1. június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon, április 20-án hivatalosan is elindult a kampányidőszak. Hétvégi kampányriportunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Szentkirályi Alexandra 2023. július 6-án. Fotó: Németh Kata / Index)