Tordai Bence jogellenes építkezése a II. kerületben

A Kúria is megerősítette, hogy Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa jogellenesen építkezett a II. kerületben, ezzel egyetértésben van a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Kormányhivatal korábbi döntésével.

A Fővárosi Kormányhivatal közleménye szerint az ügyben korábban elutasították Tordai hatósági bizonyítvány iránti kérelmét, mivel az építkezés szabálytalan volt a II. kerületi ingatlanán. A bíróság által kirendelt szakértő véleménye is alátámasztotta ezt a megállapítást, amit most a Kúria is megerősített. A kérelmet azért utasították el, mert „a párbeszédes politikus egyszerű bejelentés alapján történt építkezése jogellenes és szabálytalan volt” – írták.

A Párbeszéd politikusának építkezési ügye korábban nagy figyelmet kapott a sajtóban, különösen miután a kormányközeli Metropol hetekig támadta 150 milliós luxusvilla építése miatt. Tordai Bence azonban cáfolta, hogy álomvillát épített volna, és azt állította, hogy a tetőtérrel együtt 131 négyzetméteres épület nem minősül annak. Hozzátette, hogy az ingatlant újlipótvárosi lakásuk eladásából finanszírozták, és nem vettek fel rá CSOK-ot vagy hitelt.

A Sára Botond vezette Fővárosi Kormányhivatal álláspontja szerint az építkezés jogszerűtlensége bebizonyosodott, azonban Tordai azt mondta, minden engedélyük megvolt az építkezéshez a Fővárosi Kormányhivataltól. A hivatal állásfoglalásából ez nem egyértelműen következik, és a ház lebontásának esélye csekély.

Tordai Bence a jogi útra terelte az ügyet, és személyes adattal való visszaélés miatt rendőrségi feljelentést is tett. A Telex információi szerint a rendőrség hivatali visszaélés miatt is nyomoz az építkezés ügyében. Az üggyel a kormánymédia is hetekig foglalkozott, ők azzal támadták Tordait, hogy 150 milliós luxusvillát építtetett. Tordai Bence az ügyben bírósághoz fordult, sőt, rendőrségi feljelentést is tett személyes adattal való visszaélés miatt.