Mesterséges intelligencia használatától eltiltott férfi

Egy brit férfi, Anthony Dover ellen hozott ítélet értelmében öt évig nem használhat mesterséges intelligencia alapú szoftvereket, miután több mint ezer pornóképet készített gyerekekről MI alapú képgeneráló programok segítségével.

A mesterséges intelligencia (MI) alapú szoftverek terjedése aggodalmakat váltott ki a világban, és most először született meg az az ítélet, amely egy férfit eltilt a hasonló technológiák használatától. A 48 éves Anthony Dover esetében a bíróság úgy döntött, hogy öt évre megtiltja számára az MI alapú szoftverek használatát, beleértve a nézegetést és a hozzáférés lehetőségét is, kivéve, ha a rendőrség külön engedélyt ad erre a célra.

A férfi által használt képgeneráló szoftverek között a Stable Diffusion nevű oldal került kiemelésre, amelyet a pedofilok körében különösen népszerűnek tartanak, mivel a program segítségével viszonylag korlátozások nélkül lehetett realisztikus, szexuális tartalmú úgynevezett deepfake felvételeket készíteni.

Az Egyesült Királyságban hozott döntés precedens nélküli, és iránymutató lehet a jövőben az MI által generált pornográf tartalmak elleni harcban. Korábban már volt példa hasonló esetekre, mint például Taylor Swift hamis képeinek internetes terjedése.

A brit kormány nemrég új rendelkezést jelentett be, amely szerint illegálissá válik a beleegyezés nélküli, szexuális tartalmú deepfake képek készítése, még akkor is, ha a felvétel alanya elmúlt 18 éves. A törvény értelmében a bűncselekmény elkövetői súlyos bírsággal, illetve további terjesztés esetén börtönbüntetéssel is sújthatók.

A Guardian szerint a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló mesterséges anyagok létrehozása, birtoklása és megosztása már az 1990-es évek óta illegális, és ezt a törvényt korábban főként a Photoshop segítségével készített anyagok ellen használták.

Az Internet Watch Foundation (IWF) vezérigazgatója, Susie Hargreaves megjegyezte, hogy bár a mesterséges intelligencia által generált képek aránya jelenleg alacsony a szexuális zaklatási ügyekben, az esetek száma lassú, de folyamatos növekedést mutat, és ezek az anyagok rendkívül valósághűek lehetnek.