Turbófokozatba kapcsoltak a politikusok a választások előtt

Április 20-án, az európai parlamenti és az önkormányzati választások előtti ötvenedik napon megkezdődött a hivatalos kampányidőszak Magyarországon. A politikusok és aktivisták az utcákon gyűjtik az induláshoz szükséges ajánlásokat, Budapesten pedig számos pulttal találkozhatunk a nagyobb tereken.

Sulyok Tamás köztársasági elnök március 12-én írta ki a választások időpontját, amelyekre június 9-én kerül sor. Az ajánlásgyűjtés április 20-án vette kezdetét, és az EP-választáson csak azok a pártok állíthatnak listát, amelyek május 3-ig 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtenek össze. A helyi önkormányzati választásokon a jelöltséghez szükséges ajánlások számát a települések lakosságszáma alapján határozták meg.

Karácsony Gergely főpolgármester optimista a saját újraválasztási esélyeit illetően, és jelezte, hogy a szükséges ajánlásmennyiség összegyűjtése után is kint maradnak az utcákon, hogy beszélgessenek az emberekkel. A főpolgármester szerint a Fidesz gyenge eredményt érhet el a fővárosi listás választáson, és bár a Fidesszel való együttműködés reménytelennek tűnik, a város érdekében bárkivel hajlandó együttműködni.

Vitézy Dávid, a közlekedési szakember és a Budapestért Egyesület jelöltje, az utcai kampányt sokkal barátságosabbnak találja, mint a kommentsávokat, és pozitív visszajelzéseket kap az emberektől. A főpolgármesteri vitára készen áll, és Karácsony Gergelytől a programja 70%-os teljesítetlenségével kapcsolatban kérdezné meg.

Bús Balázs, a III. kerületi kormánypárti polgármesterjelölt, szerint Óbudán jók az esélyeik, mivel az emberek csalódtak a jelenlegi városvezetésben. Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölttel kapcsolatban úgy véli, alkalmas a feladatra, mivel nagy területet irányított, és így megfelelő tapasztalattal rendelkezik.

A baloldali összefogás részéről Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint nagy az érdeklődés a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek közös listája iránt, és az együttműködést díjazzák az emberek. Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője szerint a szociáldemokrata, zöld szövetség biztos pont az EP-választáson.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese elmondta, hogy az EP-választáson történő induláshoz összegyűlt a kellő számú ajánlásuk, és az önkormányzati választáson a Fidesz után a második legtöbb jelöltet ők állítják. A Kutyapárt kommunikációs igazgatója, Terdik Roland szerint az alulról építkezés mostanra beérett, és sokan már nem viccként tekintenek a pártjukra.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti és budapesti listavezetője hangsúlyozta, hogy a párt legeurópaibb pártként gyűjti az aláírásokat, és az elmúlt öt éves EP-munkájuk a záloga annak, hogy folytathassák a tevékenységüket. Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint az EP-választás tétje az, hogy milyen hangsúlyokat szeretnénk az Európai Parlamentben, és ők az egyetlen zöld listát képviselik.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke, Gyöngyösi Márton és Róna Péter közgazdász, a párt EP-listavezetője is az ajánlások gyűjtésében vett részt. Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje visszalépett Vitézy Dávid javára.

Magyar Péter, a TISZA Párt alelnöke bejelentette, hogy összegyűjtötték a szükséges 20 ezer aláírást az EP-választáshoz. A kisebb, parlamenten kívüli pártok, mint a Mindenki Magyarországa, a Nép Pártja, a Második Reformkor és a Megoldás Mozgalom is megkezdték az ajánlások gyűjtését.