Gazprom lehet a Fradi főszponzora

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) futballcsapata, amely nemrégiben megnyerte a bajnokságot, hamarosan bejelentheti új főszponzorát, amelyről a Blikk információi szerint az orosz állami gázvállalat, a Gazprom lehet szó.

A Nemzeti Sport korábban már utalt arra, hogy a Fradi egy jelentős, több iparágban érdekelt világvállalattal tárgyal, amely korábban Bajnokok Ligája-csapatot és topligás klubot is támogatott, és hogy a tárgyalások már egy éve folynak. A Blikk most konkrétan a Gazpromot nevezte meg, amely illeszkedik a korábban említett BL-csapat (a szerb Zvezda) és topligás (a német Schalke) kitételhez.

A lap szerint a szponzorációs szerződés több milliárd forintos nagyságrendű lehet. A Gazprom nem idegen a sporttámogatások világától, hiszen korábban több európai futballklub mellett az amerikai baseballban is megjelent, a Forma 1-ben szponzorként részt vett, hosszú éveken át a FIFA hivatalos szponzora volt, és saját futballcsapatuk is van, a szentpétervári Zenit.

Azonban a Gazprom szponzorálása nem mentes a politikai vonatkozásoktól, különösen az Ukrajna elleni háború fényében, amelyet Oroszország jelentős részben a cég földgázbevételeiből finanszíroz. Egy EU-s ország bajnokcsapatának mezén a Gazprom logójának megjelenése így komoly felháborodást válthat ki, annak ellenére, hogy jelenleg nincs jogszabály, amely ezt kifejezetten tiltaná.