Még a Budapest Airport sem számított ekkora utasforgalomra

Erős negyedévet zárt a Budapest Airport, ahol az első három hónapban 3,4 millió utas fordult meg, ami több mint 10 százalékkal haladja meg a járvány előtti rekordévet.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren márciusban 1,29 millió utas fordult meg, 21,7 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és 10,5 százalékkal több, mint 2019 márciusában. Ezzel az év első negyedévében összesen több, mint 3,4 millió utas érkezett vagy távozott a repülőtéren, ami 10,2 százalékkal magasabb a járvány előtti rekordnál. A vállalat előrejelzése szerint 2024 végére az éves utasforgalom jelentősen meghaladhatja a korábbi, 16,2 millió fős rekordot.

A légiáru mennyisége is jelentős növekedést mutatott márciusban, amikor 23 720 tonna áru haladt át a repülőtéren, ez 40,7 százalékkal több, mint 2023 márciusában. Ezzel a hónappal a Budapest Airport megdöntötte a cargo szempontból eddig legerősebb hónap rekordját, amelyet a novemberi 22 206 tonna jelentett.

Az év első negyedévében összesen 61 940 tonna árut kezeltek, ami 39,6 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A repülőtér előrejelzései szerint 2024 végéig akár 240 000 tonna áru kezelése is megvalósulhat, ami újabb rekordot jelentene.

Szintet lépnek a digitalizációban

A Budapest Airport bejelentette, hogy egy új, felhő alapú Cargo Közösségi Rendszer bevezetésével kívánja növelni a versenyelőnyét. Ez a rendszer lehetővé teszi a légi árufuvarozási értéklánc minden szereplője számára, hogy hatékonyabbá tegye üzleti folyamatait. A platform egységesített kommunikációt és dokumentációkezelést biztosít az áruszállítással kapcsolatos feladatokhoz.

A repülőtér továbbá tizennégy repülőgép-állóhelyen modern, elektromos árammal működtetett áramátalakítókat használ a földi energiaellátáshoz, amelyek környezetkímélőbbek a korábbi dízel generátoroknál. Az ehhez szükséges infrastruktúrát a Budapest Airport biztosítja, ezzel is hozzájárulva a nettó zéró kibocsátás eléréséhez.

Budapest–Lyon járat

Az easyJet légitársaság válaszul a Franciaország és Budapest közötti turizmus növekvő igényeire újraindítja a Budapest-Lyon járatát. A járat augusztus 24-től heti két alkalommal közlekedik, egész évben. Lyon városa az UNESCO világörökség része, és híres gasztronómiai kínálatáról, valamint a Rhone és a Saone folyók partján tett séták, a középkori katedrálisok és a reneszánsz épületek látványáról.