Megszerzi-e az ellenzék a vidéki nagyvárosok többségét?

Az ellenzéki pártok több helyen összefogva indulnak a június 9-i önkormányzati választáson, de több városban felbomlott az összefogás, vagy önálló jelöltet indítanak. A Fidesz helyzete sem egyszerű, több városban új jelöltet kell állítaniuk. A kampány szombaton kezdődik, a jelöltek ekkor kezdhetik gyűjteni az aláírásokat.

A június 9-i önkormányzati választáson az ellenzéki pártok a legtöbb városban összefogva indulnak, de vannak kivételek. Székesfehérváron a Momentum nem állt be az offshore cégeiről elhíresült DK-s Rácz Judit mögé, Szolnokon az LMP önálló jelöltet indít, Egerben felbomlott az ellenzéki összefogás, Miskolcon pedig másik jelölttel próbálkoznak, mint 2019-ben.

A Fidesz számára sem egyszerű a helyzet: Egerben saját jelölt mellett a párt volt és jelenlegi frakcióvezetője is indul, Szekszárdon új jelöltet kell találniuk, Dunaújvárosban pedig a volt MSZP-s városi elnököt indítják.

A megyei jogú városokban a kisebbekben 300, a nagyobbakban 500 választópolgár ajánlására van szükség a jelölteknek, akiket május 6-ig kell bejelenteni, hivatalosan május 11-ig veszik őket nyilvántartásba.

A jobboldal 14, az ellenzék 11 megyei jogú városban nyerte meg a polgármester-választást 2024-ben. Az ellenzéknek esélye van a fordításra, ha megtartja az eddigi városait, és még olyanokat is megszerez, mint Nagykanizsa, Szekszárd, Szolnok vagy Győr.

Baján Nyirati Klára (Sikeres Bajáért Egyesület) vezeti a várost, aki 2019-ben egy 13 éve tartó fideszes városvezetést szakított meg. Egerben Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) a polgármester, ahol a Fidesz nem a legszebb napjait éli, hiszen a helyi szervezetet is feloszlatták. Szombathelyen Nemény András (Éljen Szombathely! Egyesület-Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-MKKP-Szolidaritás-MMM) törte meg a hagyományt, hogy az országot is vezető párt adja a polgármestert.

Tatabányán Szűcsné Posztovics Ilona (DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-PM) vezet, ahol a közgyűlésben patthelyzet alakult ki. Nagykanizsán Balogh László (Fidesz-KDNP) polgármester, ahol az ellenzéki többségű közgyűlés leváltotta a cégvezetőket. Nyíregyházán Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) vezeti a várost, aki 2010 óta van hivatalban.

Szekszárdon Gyurkovics János alpolgármester ügyvezetőként (Fidesz-KDNP) áll, ahol az ellenzék Bomba Gábort indítja. Szolnokon Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) a polgármester, ahol az ellenzék majdnem összefogva indul. Dunaújvárosban Pintér Tamás (Rajta Újváros!) vezet, ahol a Fidesz az MSZP egykori helyi elnökét indítja.

Érden Csőzik László (LMP-Jobbik-DK-Momentum-MSZP-CÉL-Mindenki Magyarországa-Párbeszéd-MLP) a polgármester, ahol a Fidesz civilként ajánlja jelöltjét. Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) vezet, aki 2019-ben nyert a polgármester-választáson. Miskolcon Veres Pál (független), ellenzéki polgármester nem indul újra, az ellenzék Barkai Lászlót indítja.

Pécsett Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), ellenzéki polgármester vezet, ahol a Fidesz jelöltje Csizmadia Péter. Salgótarjánban Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület) polgármester leköszön, az ellenzék Huszár Mátét indítja. Szegeden Botka László (Összefogás Szegedért Egyesület), ellenzéki polgármester vezet, ahol a Fidesz Fülöp Lászlót indítja.

Békéscsabán Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba), kormánypárti polgármester vezet, ahol az ellenzék a várost 2006-ig vezető SZDSZ-es polgármestert, Pap Jánost indítja. Debrecenben Papp László (Fidesz-KDNP) a polgármester, ahol az ellenzék Mándi Lászlót indítja. Esztergomban Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP) vezet, ahol az ellenzék még nem döntött a jelöltjéről.

Győrben Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) a polgármester, ahol Borkai Zsolt függetlenként indul, valamint az ellenzék Glázer Tímeát és Pintér Bencét indítja. Kaposváron Szita Károly (Fidesz-KDNP) vezet, ahol az ellenzék Pintér Attilát indítja. Kecskeméten Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) a polgármester, ahol az ellenzék Király Józsefet indítja.

Sopronban Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP) vezet, ahol az ellenzék megosztottan indul. Székesfehérváron Cser-Palkovics András (Fidesz) a polgármester, ahol az ellenzék Földi Juditot indítja, de a Momentum nem támogatja. Veszprémben Porga Gyula (Fidesz-KDNP) vezet, ahol az ellenzék Hartmann Ferencet indítja. Zalaegerszegen Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP-Balaicz Zoltán jelöltje Egyesület) vezet, ahol az ellenzéknek nincs esélye a győzelemre.