Ötven nap múlva választás: minden, amit tudni kell

Szombat reggel kezdetét vette a kampányidőszak Magyarországon, ötven nap múlva kerül sor az európai parlamenti és önkormányzati választásokra. Idén először egy időben szavazhatunk a 21 magyar EP-képviselőről és a helyi önkormányzati képviselőkről, valamint polgármesterekről.

A jelöltek és jelölőszervezetek szombat reggel 8 órától kezdhetik meg az ajánlásgyűjtést, amely a választás napjáig tart. A plakátolás szabályai szerint kötelező feltüntetni a kiadó nevét és székhelyét, valamint a kiadásért felelős személy nevét.

Az EP-választás jelöltjei

Az EP-választáson listát állíthat az a párt, amely május 3-áig 20 ezer érvényes ajánlást gyűjt össze. A jelölőszervezetek száma jelenleg 35, és az EP-listavezetők névsora már ismert, többek között Deutsch Tamás (Fidesz-KDNP), Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd), és Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom) is szerepel a listán.

Az ajánlások gyűjtésének szabályai változatlanok: egy választó több listát is ajánlhat, az ajánlás csak sajátkezű aláírással érvényes, és tilos az adatokból adatbázist építeni vagy azokat más célra felhasználni.

Az önkormányzati választás jelöltjei

Az önkormányzati választásra április 20-án kezdődik az ajánlásgyűjtés. A főpolgármester-jelölteknek legalább 5 ezer ajánlásra van szükségük, és eddig négy jelölt jelezte indulási szándékát, köztük Karácsony Gergely (DK-MSZP-Momentum-Párbeszéd) és Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP).

A jelölteknek május 6-ig kell bejelentkezniük a választási bizottságnál, és a választási irodák három napon belül ellenőrzik az ajánlásokat.

Az ajánlások ellenőrzése

A választók a Nemzeti Választási Iroda Kit ajánlottam? (KITAJ) szolgáltatásával ellenőrizhetik, hogy mely jelölteknek vagy listáknak írtak alá. Ha valaki olyan pártoknál vagy jelölteknél találja az ajánlását, akiknek nem írt alá, a helyi választási irodához és a rendőrséghez fordulhat.

A külföldön tartózkodók szavazása

Az EP-választáson a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is szavazhatnak, míg az önkormányzati választáson csak azok, akiknek van magyarországi állandó lakcíme vagy tartózkodási helye. A külföldön élők levélben is szavazhatnak, ha nincs lakcímük Magyarországon vagy az EU más tagállamában, és május 15-ig regisztrálhatnak a névjegyzékbe.

Fontos határidők közé tartozik a mozgóurna és az akadálymentes szavazóhelyiség iránti kérelem benyújtása, valamint a Braille-írással ellátott szavazósablon igénylése.