Új független jelölt a főpolgármesteri székért

Vas Annamária független jelöltként bejelentkezett a főpolgármesteri posztért folyó versenybe, miközben egy másik jelölt, Ferenczik József visszalépését is felvetik.

Vas Annamária, aki a politikai életben eddig ismeretlen név volt, május 2-án regisztrált a Nemzeti Választási Iroda honlapján, mint Karácsony Gergely kihívója. Az aláírásgyűjtés hajrájában csatlakozott a versenyhez, és május 6-ig kell összegyűjtenie az ötezer érvényes aláírást a jelöltséghez.

Amennyiben sikerül neki a szükséges támogatást megszereznie, ő lesz a második női jelölt a Fidesz-KDNP által támogatott Szentkirályi Alexandra után. Az Index információi szerint az Új Magyar Birodalmi Mozgalom jelöltje, Ferenczik József visszaléphet, bár ez még nem hivatalosan igazolt információ. Ha ez megtörténik, ő lenne a harmadik jelölt, aki visszalép a versenyből.

Korábban már két független jelölt, a legfiatalabb főpolgármester-jelölt Kolek Márton Ottó és Simon Szilárd Attila is visszaléptek. A HVG Fülke című közéleti műsorában már interjút készítettek a győzelemre esélyes Karácsony Gergellyel és kihívójával, Vitézy Dáviddal.

A főpolgármester-jelöltek száma tovább nőhet, mivel Magyar Péter és a Tisza Párt fővárosi listát tervez állítani, amihez három kerületben indítanak polgármester-jelölteket. Ezzel a lépéssel azonban gyengíthetik a DK-s vezetésű kerületek jelenlegi városvezetőit, akik ellenzéki támogatással kívánnak újraindulni. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Tisza Párt 18. kerületi indulása „nem a NER lebontását, hanem épp a visszaépítését szolgálja”, míg Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint a választások azért vannak, hogy pártok elinduljanak rajta, és Karácsony demokratikus elköteleződése csak addig tart, „ameddig senki sem indul azon a választáson, amin ő is indul”. A Medián és a 21 Kutatóközpont közös mérése szerint a Tisza Párt elindulása felkavarhatja az erőviszonyokat az új Fővárosi Közgyűlésben.

A Fidesz-KDNP által támogatott Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt és Lázár János, a Fidesz politikusa egy padon üldögélve beszélgettek arról, hogy Budapestnek bénázó férfiak helyett egy erős nőre lenne szüksége. Lázár János szerint Szentkirályi ellenfelei, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid, vidéken nem tudnának boldogulni, és egy talpraesett nőre van szükség, hogy rendet tegyen. Szentkirályi Alexandra a beszélgetés során elfogadta Lázár felajánlását, hogy a BKV-BKK 15 ezer dolgozója is részesülhessen a kedvezményes vállalati országbérletben, amit a Fidesz főpolgármester-jelöltje április 30-án megosztott a közösségi médiában. Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester azonban később jelezte, hogy a főváros már februárban megállapodott a kormánnyal a kedvezményes országbérlet ügyében, és csak a törvénymódosítást kellene elfogadni.

A Medián és a 21 Kutatóközpont közös mérése szerint Szentkirályi Alexandra az elmúlt hónapban hibahatáron belül megelőzte Vitézy Dávidot a főpolgármester-jelöltek versenyében. Márciusban Vitézy még 1 százalékkal vezetett Szentkirályi előtt, áprilisban viszont megfordult a sorrend és a különbség 2 százalékra nőtt. Karácsony Gergely újrainduló főpolgármester első helyét azonban a fenti változás nem érintette, mert mindkét hónapban vezette a versenyt, márciusban 37 százalékkal, áprilisban pedig 42 százalékra nőtt a támogatottsága. A budapestiek általában véve is pozitívabban értékelik a főpolgármester teljesítményét, mint korábban: márciusban 50 százalék mondta, hogy jó, vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, áprilisban ez az arány 53 százalékra emelkedett, miközben 45-ről 42 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a teljesítménye rossz vagy nagyon rossz (és mindkét hónapban 5 százalék volt a „nem tudom” válaszok aránya). Vitézy Dávid szerint egyébként az nem fordulhat elő, hogy Szentkirályi Alexandra nyer.

Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt összegyűjtötte a jelöltséghez szükséges ajánlásokat, és le is adta azokat a Nemzeti Választási Irodánál, a szükséges mennyiség kétszeresét sikerült összegyűjtenie. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje már korábban leadta az ajánlásokat, és nyilvántartásba is vette a Nemzeti Választási Iroda.

Szentkirályi Alexandrát a Fidesz, illetve Orbán Viktor is aktívan támogatja a kampányban. A miniszterelnök Facebookon is hirdetett, amelyben Szentkirályi Alexandra szerepelt. A jelölt a Blikknek nyilatkozva kifakadt a „műmacsós”, „férfiöltöző, izzadságszagú megjegyzések” miatt, amelyeket Karácsony Gergely használt vele szemben, és amelyek szerinte a nők lealacsonyítását jelentik. Szentkirályi hangsúlyozta, hogy a nőknek is van helyük a politikában, és ő az 11 éves kislányának is azt szeretné megmutatni, hogy a céljaikért érdemes küzdeni.

A főpolgármester-jelöltek TikTokon is aktívan kampányolnak, ahol a legfiatalabb választók is megismerhetik őket. Szentkirályi Alexandra videóinak túlnyomó többsége Karácsony Gergely vélt alkalmatlanságáról szól, míg a főpolgármester a város kizöldülését és folyamatban levő projekteket promózza. Vitézy Dávid kampányígéreteiről beszél, és oda-odaszúr a versenytársainak. A TikTokon gyakran kerül elő Lázár János neve is, aki mint építési és közlekedési miniszter, számos budapesti fejlesztésre van ráhatása.