Józsefvárosi választási plakát rongálás: elfogták a gyanúsítottat

Tetten érték és elfogták a rendőrök azt a férfit, aki választási hirdetéseket rongált meg Józsefvárosban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a police.hu közleménye alapján az eset egy 56 éves férfi, T. Zoltán műve, aki száz választási plakátot tépett le, firkált össze vagy vágott szét tapétavágóval a kerületben. A rongálás során a férfi összesen 335 ezer forintos kárt okozott.

A rendőrségi intézkedés során a gyanúsított férfi tagadta a bűncselekmények elkövetését. A kerületi rendőrök tetten érték, amikor éppen egy villanyoszlopra kihelyezett választási plakátot vágott meg tapétavágó késsel. Az 56 éves T. Zoltánt rongálás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki, de ő mindent tagadott. Mint kiderült, T. Zoltán visszaeső plakátrongáló, aki az előző napokban összesen száz választási plakátot rongált meg a kerületben.

Elszabadultak az indulatok a választási kampányban

Ahogy az Index beszámolt róla, június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon. Április 20-án hivatalosan is elindult a kampányidőszak, amely alatt már többször is elszabadultak az indulatok.

Április végén megfenyegették Kordik Szabolcsot, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) kecskeméti jelöltjét. A politikus éppen aláírásokat gyűjtött, amikor egy férfi megrángatta őt, és közölte vele, hogy „szétveri a pofáját”. Az incidensről videó is készült. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nemrég egy külön sajtótájékoztatót tartott az aláírásgyűjtő aktivistákat ért támadásokról. Több ellenzéki párt képviselője is azt állította, hogy összehangolt támadások érték őket az aláírásgyűjtő pontokon. Csécsi Soma, a BRFK szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az esetek között nincs összefüggés, így nem történt szervezett támadás aláírásgyűjtő aktivisták ellen.

Az első bejelentés a Deák Ferenc térről érkezett, ahol az egyik sátorban dolgozókat támadta meg egy férfi. Őt garázdaság vétsége miatt előállították a rendőrségen, ám olyan ittas állapotban volt, hogy a gyanúsítotti kihallgatását csak később tudták megkezdeni. A rendőrség emellett indokoltnak látta a férfi elmeorvosi vizsgálatát is. A belvárosi támadásnál személyi sérülés nem történt.

A második bejelentés a békásmegyeri Heltai térről érkezett, ahol italozással és hangos mulatással zavarták meg az ajánlásgyűjtőket. A kiérkező rendőrök azonban erre utaló jelet nem találtak a helyszínen, így kamerafelvételek vizsgálatával ellenőrzik, hogy valóban történt-e szabálytalanság.