Halálos embercsempészeti baleset Ásotthalomnál

Egy gyermek életét vesztette és további 18 személy megsérült egy tavaly nyári embercsempészeti balesetben Ásotthalom közelében, amelyet egy moldáv férfi okozott, miközben a rendőrök elől menekült.

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt a moldáv embercsempész ellen, aki a rendőri igazoltatás során elhajtott, majd később balesetet szenvedett. Saághy Flóra, a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője szerint a vádlott ellen hét év börtönbüntetést és hét év közúti járművezetéstől való eltiltást kért az ügyészség, továbbá azt, hogy tíz évig ne léphessen be Magyarország területére.

A vádirat részletei szerint a férfi 2023. augusztus 10-én éjfél körül 19 határsértőt szállított a furgonjában, akiket illegálisan kísért át a szerb-magyar határon. Az 55-ös főúton a rendőrök megállították, de ő váratlanul továbbhajtott, és a rendőrök üldözőbe vették. A menekülés során a sofőr nagy sebességgel haladt, mígnem egy kanyarban elvesztette az uralmát a jármű felett, az autó kisodródott és az ároknak csapódott. A vádlott ezután menekülőre fogta, egy közeli erdőben próbált elrejtőzni, azonban később elfogta a rendőrség.

A baleset következtében egy gyermek a helyszínen életét vesztette, öt személy súlyosan, tizenhárom pedig könnyebben sérült meg. A járási ügyészség a vádlottat minősített embercsempészéssel és halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásával vádolja. A közlemény szerint a vádemeléskor letartóztatásban lévő férfi bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.