Novák Katalin volt államfő titkárságának fizetése

Novák Katalin volt köztársasági elnök titkárságvezetője bruttó 2,4 millió forintos fizetést kap havonta. A volt államfő titkárságán dolgozó két munkatárs fizetése 1 millió 102 ezer, illetve 850 ezer forint bruttó, míg a gazdasszonyé 700 ezer forint bruttó havonta – tájékoztatta az RTL Híradót az Országgyűlés Hivatala.

Hadházy Ákos független képviselő arról számolt be, hogy Novák Katalin munkáját egy háromfős titkárság mellett egy negyedik személy, egy gazdaasszony is segíti. Ezt az információt Facebook-oldalán osztotta meg, miután a parlament belső hálózatán bukkant rá. A Szabad György Irodaházban kapott helyet Novák Katalin titkársága, ahol a három titkárnő számára három különálló szobát biztosítottak, és a gazdasszonyként megnevezett alkalmazott nagy valószínűséggel házvezetőnőt jelent.

Az Országgyűlés Hivatala gondoskodik a titkárság elhelyezéséről és működési költségeiről is. Novák Katalin államfői megbízatása 2023. február 26-án ért véget, amikor az Országgyűlés elfogadta a lemondó nyilatkozatát. A lemondását a február 2-án kirobbant kegyelmi botrány következtében adta be. Bár politikai értelemben veszteségek érték, anyagi szempontból nem járt rosszul: élete végéig államfői fizetést kap, amely a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 5,2 millió forint havonta, és a törvény értelmében bármikor igényelheti, hogy az állam méltó lakhatást biztosítson számára. A törvény alapján élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás és autó illeti meg, amelyhez sofőrt is ad a rendőrség. Az elődjével, Áder Jánossal ellentétben Novák Katalin nem igényelt szolgálati lakást.