Fejbe dobott egy kisfiút, celluxszal leragasztotta egy kislány száját az érdi bölcsődei nevelő

Egy kisfiút fejbe dobott, egy kislány száját és az orrát pedig többször celluxszal leragasztott egy kisgyermeknevelő az Érdi Polgármesteri Hivatalhoz tartozó Pöttöm Sziget Bölcsődében. A bántalmazásokat a szülő szerint többi nevelő is végignézhette, de nem léptek közbe. Az édesanyát tizenegy nappal később értesítették, az érdi önkormányzat vizsgálatot indított és elküldte a nevelőt, büntetőeljárás indulhat az ügyben.

Az egyik édesanya kétségbeesetten fordult szerkesztőségünkhöz azért, hogy az ügy ne maradjon büntetlenül. Állítása szerint a súlyos esetről minden gyermeket nevelő szülőnek tudnia kell. A gyermek anyja lapunknak elmondta, hogy tavaly november 20-án öt nem fogadott hívás várta. Kisfiát aznap bölcsőde helyett logopédushoz vitte volna, ezért nem volt elérhető. Órákkal később visszahívta az intézményvezetőt, aki közölte vele, hogy azonnal menjen be a bölcsődébe, telefonon keresztül többet nem árult el.

Az anyuka gyermekével érkezett a bölcsődébe délután, az irodában többen fogadták, majd arról tájékoztatták, hogy kisfiát bántalmazták az intézményben. Ezt a bölcsőde több munkatársa is látta, őket azóta sem vonták felelősségre.

Fejbe dobták a kisfiamat egy babzsákkal, amelyben tényleg bab volt.

A kisfiút úgy megdobták, hogy bevérzett a szeme, állítólag jegelték is. Az eset napján azt mondták az anyukának, amikor a nap végén érte ment, hogy minden rendben.

Az anyuka azt is elfogadhatatlannak érzi, hogy az igazgató és a gyermeknevelő nem mondta meg, hogy pontosan mikor történt a bántalmazás, ám később kiderült, hogy 11 napra rá értesítették. A gyermek a történtekkor nem töltötte be a harmadik életévét, így nem tudott segítséget kérni, mert még nem tudott beszélni.

Az intézményvezető tett rendőrségi feljelentést, azonban a nevelő jogviszonyát nem azonnali hatállyal, hanem közös megegyezéssel szüntették meg – erről az anyuka a polgármestertől szerzett tudomást.

Idegileg labilis és nagyon ingadozó hangulatú volt a nevelő, aki az agresszióját a gyermekeken vezette le.

Az anyuka a városvezető segítségét kérte az ügyben. Az alpolgármester és a polgármester az ügy kivizsgálásával a jegyzőt bízták meg, és harminc helyett hatvan napig tartott az eset felderítése.

Az önkormányzat az anyuka állítására, miszerint közös megegyezéssel szüntették meg a nevelő jogviszonyát, azt válaszolták, a tettet elkövető gondozó közalkalmazotti jogviszonyát azonnali hatállyal, november 13-án megszüntették, és többé már nem engedték vissza dolgozni, nem mehetett a gyerekek közelébe.

Az ügyben az intézményvezető munkajogászhoz is fordult. Az eset tanúit, a többi gondozót figyelmeztetésben részesítette, amiért nem jelentették még aznap a történteket.

A hivatali vizsgálat megállapította, hogy az intézményvezető alapos belső vizsgálatot végzett, jól járt el, amikor azonnal elbocsátotta a tettet elkövető gondozót, és megtette a szükséges lépéseket. A bölcsődei eljárásrendben azonban hiányosságokat tártak fel, ezeket pótolniuk kell, erre április 16-án kaptak utasítást a polgármestertől.

A folyamatban lévő rendőrségi felderítés, büntetőeljárás elvezethet oda, hogy a novemberben elbocsátott gondozót végül a törvényileg is eltiltják a gyermekekkel történő foglalkozástól.

Kerestük a rendőrséget is az esettel kapcsolatban, amit válaszolnak, frissítjük cikkünket. A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat már megkereste a szülőket, továbbá a rendőrség nyomoz, tanúkat hallgatott meg.

Nyitóképünk illusztráció.