Elhunyt dr. Hammerl László, a Nemzet Sportolója

Hosszan tartó súlyos betegség után, 82 éves korában távozott az élők sorából dr. Hammerl László, a magyar sportlövészet ikonja, olimpiai bajnok és érmes, valamint a sportág szövetségi kapitánya.

Dr. Hammerl László már fiatalon megismerkedett a sportlövészettel, és pályafutása során számos jelentős eredményt ért el. Az 1964-es tokiói olimpián győzött a férfi puskások 60 lövéses fekvő versenyében, és bronzérmet nyert a 3×40 lövéses összetett számban. Négy évvel később, Mexikóvárosban ezüstéremmel gazdagította tovább olimpiai éremkollekcióját.

Világ- és Európa-bajnokságokon is sikeres volt, egy-egy bronzérmet szerzett: az 1974-es berni világbajnokságon a kisöbű sportpuska álló szám csapatversenyében, az 1975-ös bukaresti Európa-bajnokságon pedig a kisöbű sportpuska térdelő testhelyzetű csapatversenyében ért el dobogós helyezést. Összesen 37 magyar bajnoki címet gyűjtött karrierje során.

A kiváló sportember az 1972-es müncheni és az 1976-os montreáli olimpián is szerepelt, utóbbit követően vonult vissza és rövid ideig tanult szakmájában, fül-orr-gégész szakorvosként dolgozott, majd 1977 elején átvette a szövetségi kapitányi posztot, melyet összesen 26 évig töltött be. Az azóta nyert két magyar sportlövő olimpiai aranyérem (Varga Károly, kisöbű sportpuska, fekvő, 1980; Igaly Diána, skeet, 2004) megszerzésekor egyaránt ő volt a szakvezető.

Elismert szakemberként világszerte nagy tudásáról volt híres, és számos olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím, valamint érem fűződik a nevéhez. A sportlövészet iránti elkötelezettségét 2004-ben a Nemzet Sportolójává választással ismerték el.

Dr. Hammerl László a sportággal való örök kötődését sosem veszítette el, gyakran látogatta a lőtereket, és véleményével, meglátásaival hozzájárult a sportlövészet fejlődéséhez. A Magyar Sportlövők Szövetsége saját halottjának tekinti. Elhunytával jelenleg Balczó András, Faragó Tamás, Jónyer István, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Vaskuti István viselik a Nemzet Sportolója címet.