Orbán Viktor átalakítja a fővárosi Fideszt

A Szabad Európa értesülései szerint jelentős változások várhatóak a Fidesz fővárosi szervezetében, ahol a jelenlegi kerületi polgármesterek és a Fővárosi Közgyűlésbe kompenzációs listáról bejutott képviselők nem kaptak helyet a még nem nyilvános budapesti listán.

A Szabad Európa több forrásból származó információi alapján a Fidesz fővárosi listájának első három helyén Szentkirályi Alexandra, a párt főpolgármester-jelöltje és a budapesti elnöke, Sára Botond, a VIII. kerületi polgármesterjelölt, valamint Böröcz László, az I. kerületi polgármesterjelölt szerepelnek. A lista további helyeit olyanok foglalják el, akiket még a fővárosi Fidesz sem igazán ismer, és több fiatal, kezdő politikus is szerepel a Fidelitasból. A jelöltek között említést nyernek Gyurákovics Andrea, ifjabb Takaró Mihály, Radics Béla, Szarvas Attila, Szilágyi Demeter és Dudás Zoltán is, akik az első húsz hely valamelyikén találhatóak.

A források szerint Orbán Viktor két okból hajthatott végre változtatásokat a fővárosi listán: egyrészt úgy ítélhette meg, hogy a kerületi fideszes polgármesterek túl önállóak voltak, másrészt megelégelhette a párt budapesti sikertelenségét. Ez nem lenne példa nélküli, hiszen 2014-ben már láthattunk hasonló lépéseket, amikor a miniszterelnök öt fideszes választókerületi elnöknek mondott köszönetet a munkájukért, jelezve, hogy a párt nem áll elég jól ezeken a helyeken. Orbán Viktor a változásokkal kapcsolatban optimista hangot ütött meg, kijelentve, hogy "Ne legyünk álszerények, ilyen munkával a hátunk mögött ennek a választásnak is mi vagyunk a toronymagas esélyesei."

A Momentum fővárosi listavezetőjeként Donáth Anna szerepelhet, ami különösen figyelemre méltó, mivel ezt a hírt nem jelentették be a párt pénteki kampánynyitóján, és korábban arról lehetett hallani, hogy Donáth Anna a Momentum EP-képviselője lesz. Donáth Anna a Fidesz átalakításával kapcsolatban megjegyezte, hogy Magyar Péter jelentős érdeme, hogy élesztgeti a reményt a kormányváltásra, de a rendszer repedéseinek jó részét a Momentum okozta. Az LMP-ről is érkeztek hírek, miszerint Zuglóban önálló polgármesterjelöltekkel és egyéni képviselőjelöltekkel készülnek a választásokra, azonban a jelöltek személyét illetően még nincsenek információk.

Egyes információk szerint a Fidesz a teljes budapesti legénységét lecseréli a helyhatósági választások előtt és Szentkirályi Alexandra vezetésével egy sokkal fiatalabb csapattal vág neki a választásoknak. Úgy tudni, még a korábbi fővárosi frakcióvezető és korábbi újpesti polgármester, Wintermantel Zsolt sem fér fel a húszas listára. A Fidesz fővárosi tagságából senki sem lesz ott a Fidesz 2024-es budapesti listáján. A Fidesz az állomány fiatalításában látja a budapesti megújulást, így rajtuk kívül eddig kevésbé ismert, feltörekvő nevekkel – a Fidelitasból vagy kerületi külsős bizottsági posztokról – töltik fel a fennmaradó helyeket. Egy forrás szerint ez a fővárosi Fidesz kinyírása, míg egy másik szentül hisz benne, hogy Szentkirályi Alexandra lesz a párt megváltója Budapesten és ráncba szedi, megújítja a pártot.