Elhunyt a győri lottómilliomos, aki hajléktalanból vált gazdaggá

"Négy hét alatt elvitte Lacit a rák, a máján lett daganat, mikor a diagnózis kiderült, már menthetetlen volt" – nyilatkozta Andraschek Lászlóné a Telexnek. A győri házaspár, akik a hajléktalanság szélén állva nyertek 636 millió forintot a Skandináv lottón, 2013-ban váltak ismertté az országban, később pedig a világsajtóban is megjelentek történetükkel.

Andraschek Lászlóné, Anikó elmondása szerint nehézségekkel teli volt az életük a nyeremény után. A váratlan gazdagság sok "barátot" és rokont hozott az életükbe, akik segítséget kértek tőlük. Anikó férje, László alkoholfüggő volt, ő maga pedig pánikbetegséggel küzdött. A hírek szerint a nyert összeg nagy része már el is szállt, a házaspár vagyonát brókerbotrányok és szerencsétlen befektetések, mint például egy balatoni házvásárlás és egy győri "non-alkohol" cukrászda, amely nem vált sikeres vállalkozássá, apasztották. A Fortuna vendégei címmel dokumentumfilm is készült az életükről, melyben László alkoholfüggőségéről is nyíltan beszéltek.

Anikó azonban úgy véli, hogy gazdagnak lenni jó volt, de a gazdagság elvesztése után is lehet boldogan élni. A házaspár tanult a jó és a rossz tapasztalataiból, és idővel megtanulták visszautasítani a kéretlen "barátokat". Anikó most egy eltartási szerződés révén biztosított otthonban él, amelyet a nyereményből vásároltak.

A győri külvárosi részen található családi házuk kétszintes, 180 négyzetméteres, és egy medence is díszíti a kertet, amelyben tengeri sós víz van. Anikó régi vágya volt, hogy egyszer eljusson a tengerhez, de pánikbetegsége miatt ez nem volt lehetséges, így férje a tenger élményét hozta el a kertbe.

Anikó egészségi állapota miatt dialízisre szorul, hetente háromszor órákat tölt a győri kórházban, és felkerült a transzplantációs listára. Férje, László a halála előtt megeskette, hogy végigcsinálja a dialízist és a transzplantációt is. Anikó 75 kilót fogyott, és szociális segítséggel él, minden nap ebédet hoznak neki. A korábbi luxusélet nyomai, mint a hófehér BMW és a sofőr, már a múlté, most betegszállító viszi őt a kórházba.

Andraschek László búcsúztatásán csupán körülbelül harmincan vettek részt, Anikó szerint nem is vágyott sok emberre, csak a rokonok voltak jelen. Az özvegy asszony néhány napja temette el férjét, és a legjobban az hiányzik neki, hogy László integetett neki, amikor elindult a kórházba.