Marco Reus távozik a Borussia Dortmundtól

Marco Reus, a Borussia Dortmund labdarúgócsapatának ikonikus alakja és volt csapatkapitánya, az idény végén elhagyja a klubot, több mint két évtizedes hűség után.

Marco Reus, aki a klubhűség mintapéldájaként van számon tartva, bejelentette, hogy az idény végén távozik a Borussia Dortmund labdarúgócsapatától. A 34 éves német támadó összesen 21 évet töltött el a Dortmund kötelékében, hiszen 1995 és 2005 között a dortmundi utánpótlásban nevelkedett, majd a profik között a Borussia Mönchengladbachnál mutatkozott be, és 2012-ben visszatért a nevelőegyesületéhez. "Életem több mint felét ennek a klubnak áldoztam, megjártuk a csúcsot és a mélységeket is, de főleg a magaslatokban voltunk" – mondta Reus a klub közleményében.

Reus hozzátette, hogy a klubbal közösen döntöttek úgy, hogy nem hosszabbítják meg a nyáron lejáró szerződését. "Nagyon büszke és hálás vagyok, hogy ennyi éven át a csapatban játszhattam" – fejezte ki háláját a játékos, aki pályafutása során számos sérüléssel küzdött, és emiatt több nagy világeseményről is lemaradt.

Reus emlékeztetett arra, hogy bár távozik, még van egy közös céljuk a csapattal: részt venni a Bajnokok Ligája-fináléjában a Wembley Stadionban. A BL-elődöntő első mérkőzésén a BVB hazai pályán 1-0-ra nyert a Paris Saint-Germain ellen, így még van esélyük a döntőbe jutásra. Amennyiben ezt sikerül megőrizniük a jövő keddi visszavágón, akkor Reus a június 1-én rendezett londoni BL-döntővel búcsúzhatna csapatától.

A támadó 424 tétmérkőzésen 168 gólt szerzett és 128 gólpasszt adott a Dortmund színeiben, kétszer nyerte meg a Német Kupát, valamint Bajnokok Ligája-döntőt is játszott a csapattal 2013-ban. A Bundesliga 1963-as megalapítása óta a dortmundiak csúcstartója lett. Egy német bajnoki címmel lehetne még teljesebb a karrierje, a tavalyi szezonban karnyújtásnyira volt ettől, de a Bayern München a drámai utolsó fordulóban megelőzte a Dortmundot.

A német válogatottban szerzett sérülései miatt Reus nem vehetett részt a 2016-os és a 2020-ról 2021-re halasztott Európa-bajnokságon, valamint a 2014-es, a németek által megnyert világbajnokságon sem. A nemzeti csapatban összesen 48 alkalommal lépett pályára. „Biztosan nehéz lesz a búcsú, de így már teljes mértékben az utolsó fontos meccsekre tudunk koncentrálni. Nagy céljaink vannak, és ehhez minden egyes szurkolóra szükségünk van” – nyilatkozta a 48-szoros válogatott Reus.

Hans-Joachim Watzke, a csapat vezérigazgatója méltatta Reust, mint a klub legnagyszerűbb játékosainak egyikét, és kifejezte reményét, hogy a játékoskarrierjét követően visszatér a BVB-hez, mivel izgalmas kihívások várnak rá itt, Dortmundban. Reus videóüzenetben búcsúzott a szurkolóktól, elmondta, hogy élete felét a csapatnál töltötte el, és rendkívül hálásnak és büszkének érzi magát, amiért ilyen sokáig ennél a klubnál játszhattam.