Négyszer annyi nyugdíjas dolgozik, mint egy évtizeddel ezelőtt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján jelentősen megnőtt a dolgozó nyugdíjasok száma Magyarországon; míg 2010-ben alig 28 ezer nyugdíjas vállalt munkát, addig ez a szám 2020-ra már csaknem 115 ezerre emelkedett.

A KSH helyzetképe szerint a 65–74 éves korosztályból tavaly már csaknem 115 ezren dolgoztak, ami több mint négyszerese a 2010-es adatnak. Az RTL Reggeliben Farkas András nyugdíjszakértő kifejtette, hogy a nyugdíj melletti munkavállalás több okból is előfordulhat: egyeseket az alacsony nyugdíj kényszerít munkára, másokat – mint az orvosokat és pedagógusokat – a szakmai hiány miatt nem engedhetik meg maguknak a visszavonulást, míg vannak, akik úgy érzik, a munka hosszabb életet eredményez.

Farkas András szerint nem szörnyű, ha a nyugdíjasok dolgoznak, és példaként hozta fel Dániát, ahol szinte mindenki dolgozik 70 éves korig. Azonban megjegyezte, hogy az egészséges életmód és a munkavállalás képessége összefügg, és Magyarországon az egészségben várható életkor nem túl magas, csupán 4,5–5 év 65 év felett. Emellett rámutatott, hogy a statisztikák nem veszik figyelembe a láthatatlan munkát, mint például a nagyszülők által végzett családi feladatokat, amelyek ha beleszámítanának, tovább növelnék a dolgozó nyugdíjasok számát.

Az ATV Start műsorában Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértője is pozitívan értékelte, hogy egyre több nyugdíjas tud dolgozni, ami szerinte a gazdaságnak és a nyugdíjasok jövedelmi helyzetének is előnyös. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sok nyugdíjas számára a munkavállalás kényszer lehet, mivel a nyugdíjuk nem elegendő az önálló megélhetéshez.

Süle-Szigeti Bulcsú kiemelte, hogy a nyugdíjasok anyagi helyzete nem túl kedvező, hiszen az átlagos állami nyugdíj (231 ezer forint) alig haladja meg a nemzetgazdasági átlagkereset felét, és az idősek 90%-ának az állami nyugdíjból kell megélnie. A 2023-as becslések szerint egy egyfős nyugdíjas háztartás létminimuma 160 ezer forint lehetett, és tavaly 900 ezer ember nyugdíja nem érte el ezt az összeget, míg a 13. havi nyugdíjat is figyelembe véve még mindig 700 ezren éltek 160 ezer forintnál kevesebből.