A májbetegségek és az alkoholizmus veszélyei Magyarországon

Magyarországon kiemelkedően magas alkoholista lakosságarányával és a májbetegségek okozta halálozások számával szembesül, ami a negyedik leggyakoribb halálok a hazai statisztikákban. A globális adatok szerint 1,5 milliárd krónikus májbeteg él a világon, és évente kétmillióan halnak meg májbetegség következtében.

Magyarországon a krónikus betegségek okozta halálozások között a májbetegségek a negyedik helyet foglalják el, ami indokolttá teszi a "World Liver Day" program meghirdetését a különböző kontinensek májbetegségekkel foglalkozó szervezetei által. A májzsugor a világon a 11. leggyakoribb halálok.

Magyarországon az alkoholbetegek lakosságarányos számát tekintve világelső, ahol a lakosság közel negyede alkoholista, és ezzel megelőzi többek között a briteket, az íreket, a németeket, az olaszokat, a franciákat és még az ezüstérmes Oroszországot is. A leggyakoribb májbetegség a zsírmáj betegség, amely a világ lakosságának egyharmadát érinti, és összefüggést mutat a kövérséggel és a cukorbetegséggel. Az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és a testmozgás segíthet a betegség megelőzésében.

A hepatitis-C vírus (HCV) fertőzöttek száma globálisan 71 millió, Magyarországon pedig 20 ezerre tehető, de a legújabb vírus-ellenes szerekkel a HCV fertőzés gyógyítható. A fertőzöttek kétharmada azonban nem tud a betegségéről, ami a korai felismerés és kezelés fontosságát hangsúlyozza.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célul tűzte ki, hogy 2030-ra az új fertőzések száma 90 százalékkal, a betegséghez társuló halálozások aránya pedig 65 százalékkal csökkenjen. E cél érdekében Magyarországon is létrejött a Nemzeti Hepatitis Bizottság, amely a Nemzeti Hepatitis Program keretében dolgozik a célok elérésén.

A májrák esetében is növekvő tendenciát figyelhetünk meg, 2020-ban több mint 900 ezer ember halálát okozta világszerte. A környezeti tényezők mellett a zsírmáj, az alkoholos májbetegségek, a hepatitis B és C vírusok okozta májbetegségek, valamint a májzsugorodás és a májelégtelenség játszanak döntő szerepet a májrák kialakulásában. A korai felismerés és az időben megkezdett hatékony kezelés, beleértve a májsebészeti eljárásokat és a májtranszplantációt, jelentősen javíthatja a betegek túlélési esélyeit. A májbetegségek és májzsugor korai felfedezése, valamint a veszélyeztettek gondozásba vétele kulcsfontosságú a betegszervezetek szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggodalmát fejezte ki a madárinfluenzát okozó H5N1 terjedése miatt is, mivel a fertőzöttek között „rendkívül magas” lenne a halálos áldozatok aránya. A WHO szerint 2003 és 2024 között világszerte 23 országból 889 H5N1 okozta megbetegedést és 463 halálesetet jelentettek, ami 52 százalékos halálozási arányt jelent. A szakértők dolgoznak a H5N1 elleni vakcinák és gyógyszerek kifejlesztésén, valamint a diagnosztikai módszereken is, hiszen fontos, hogy az egészségügyi hatóságok világszerte azonosítani tudják a fertőzést.

Magyarországon évente közel 100 májátültetést végeznek, és az esetek túlnyomó többségében alkoholizmus következtében válik az egyik legjobban regenerálódó szerv működése kritikussá. A májbetegek aránya világszerte nő, hazánkban évente 3500-an halnak meg emiatt, az esetek háromnegyede megelőzhető lenne. A helyes életmóddal megelőzhető, szűrésekkel pedig kezelhető állapotban lehetne felfedezni a sokak életét veszélyeztető kóros elváltozást. Az anyagcsere-betegséggel összefüggő zsírmáj harminc évvel ezelőtt a világ lakosságának negyedét érintette, 2019-re már 38 százalékát, ez összefüggésben áll a cukorbetegséggel és az elhízással, melyek gyakorisága szintén emelkedést mutat.

A túlzott alkoholfogyasztás akut májgyulladást, hosszútávon zsírmájhoz, májzsugorhoz és májrákhoz vezethet. A szakemberek most azt hangsúlyozták, hogy az alkoholfogyasztásnak nincs biztonságos szintje. Májproblémák esetén a minimális mennyiség is tiltott.

A Hepatitis B és C vírus, az alkoholos májbetegségek, a zsírmáj következtében kialakuló májrákos megbetegedések száma is emelkedést mutat, ami 2020-ban több, mint 900 ezer ember halálát okozta világszerte. Magyarországon évente 600-900 embernél fedezik fel a betegséget. A kezelés része a műtét, aminél az ötéves túlélés ma már kétszeresére nőtt, 60 százalékra. Májelégtelenség esetében szervpótló kezelés nincs, egyetlen lehetőség a májátültetés. Az első májtranszplantáció 40 évvel ezelőtt történt meg Magyarországon, és a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest a májtranszplantáció kétszeresére nőtt, ma már 80 feletti szervátültetést végeznek a Semmelweis Klinikáján. Az Eurotranszplant szervcsereprogrammal évente 17 májat tudunk fogadni Magyarországon. Az eljárásnak azért nagy a jelentősége, mert a szerv esetében ugyan lehetséges élődonoros transzplantáció, de ilyenkor 200 százalékos a kockázat, mivel a donor állapotát is monitorozni kell.