Budapesti kátyúprobléma: saját kezű javítás fenyegetése

Budapest határában, az M5-ös autópálya feletti felüljárón egy nagy kátyú okoz gondot, amelynek fenntartója nem egyértelmű, és egy autós már a saját javítását fontolgatja.

December óta bosszúságot okoz az autósoknak egy jelentős méretű kátyú Budapest határán, az M5-ös autópálya fölötti felüljárón, amely az IKEA és az Auchan felé vezet. A balesetveszélyes úthiba miatt az útszakasz fenntartójának megtalálása kihívást jelent. Az Index egyik olvasója felhívta a figyelmet a problémára, mivel nem sikerült kiderítenie, ki felelős az érintett szakaszért, és már arra is kész, hogy saját kezűleg javítsa meg a kátyút.

A Waze navigációs alkalmazásban is régóta szerepel a kátyú, ami tovább növeli a felháborodást. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint a felüljáró az Auchan kezelésébe tartozik, azonban az áruház korábban éppen a Magyar Közutat kereste meg a probléma miatt. Az Auchan kijelentette, hogy készek maguk megjavíttatni az úthibát, amely valóban balesetveszélyes.

Meglepő lehet, hogy egy felüljáró magánút is lehet, de a Magyar Közút tájékoztatása szerint a 2000-ben átadott szakasz üzemeltetését az akkori Állami Autópályakezelő az Auchannal kötött megállapodás alapján az áruházra bízta. Így a fenntartás nem tartozik sem a Magyar Közúthoz, sem annak jogelődjéhez. Hozzátették, hogy nem érkezett hozzájuk bejelentés az út állapotával kapcsolatban. A kérdés már csak az, hogy mikor kerül sor a javításra.