Az Integritás Hatóság nem képes ellátni a feladatát, állítja az elnök

Az Integritás Hatóság (IH) nem képes ellátni azt a feladatot, amelyre létrehozták, nevezetesen az EU-s források Magyarországon történő szabálytalan felhasználásának észlelésére, megelőzésére és kivizsgálására, mondta Ferenc Biró, a szervezet elnöke a Népszava szerint. Az IH elnöke csütörtökön Brüsszelben ismertette a hatóság éves jelentését.

Biró elmondta, hogy a hatóság nem rendelkezik azokkal a hatáskörökkel, amelyek az eredményes működéshez szükségesek, beleértve a magas szintű korrupció leleplezésének képességét, ezért törvényhozási változtatásokat javasoltak a törvényhozóknak. A javasolt változtatások több jogkört adnának nekik, kötelezővé tennék a vizsgálatok után kiadott ajánlásaikat, és hozzáférést biztosítanának a releváns adatbázisokhoz. Biró azt mondja, hogy ennek ellenére jelentős eredményeket értek el, például egy projekt összköltségének felére csökkentése a vizsgálatuk eredményeként.

Az Integritás Hatóság létrehozása azon feltételek egyike volt, amelyek részben blokkolják Magyarország hozzáférését az EU-s forrásokhoz. Bíró úgy véli, hogy a hatóságra még akkor is szükség lesz, miután a magyar hatóságok teljesítették az összes követelményt. „Hozzá szeretnénk járulni egy kultúra megváltoztatásához, ahhoz, hogy az elszámoltathatóság és átláthatóság természetessé váljon, és biztosítani, hogy még a szabálytalanságok elkövetésének szándéka se merüljön fel”.

Az IH elnöke az első interjút a Telexnek adta miután kiválasztották a posztra, és ebben a cikkben írtunk a szervezet feladatairól és hatásköreiről.