A SpaceHopper háromlábú robot ugrálhat az aszteroidák felszínén

Svájci mérnökhallgatók által fejlesztett háromlábú robot, a SpaceHopper sikeres tesztelésen esett át, melynek célja a mikrogravitációs környezetben való működés lehetőségének biztosítása.

A Zürichi Műszaki Egyetem hallgatói már két és fél éve dolgoznak a SpaceHopper nevű roboton, amely képes lesz ugrálni a mikrogravitációs környezetben, így hasznos eszköz lehet aszteroidák és holdak felfedezésében. Az Engadget szerint a robot segítségével olyan fontos információkhoz juthatunk, amelyek közelebb vihetnek minket az élet eredetének vagy a Földön található víz forrásának megfejtéséhez.

A SpaceHopper különlegessége, hogy nincs kijelölt eleje vagy hátulja, és kilenc motorja révén képes nagy távolságokra ugrani alacsony gravitációs környezetben. A robot a leszállás után azonnal képes az önálló működésre, így a szállított tudományos eszközök biztonságban vannak.

A tesztelés során a diákok egy repülőgép segítségével végeztek manővert, amely mikrogravitációs környezetet szimulált a gép belsejében, és a robot magabiztosan teljesítette a feladatát.