Politikai viták kereszttüzébe kerülhet a bolygóformálás

A klímaváltozás elleni harcban felmerülő bolygóformálás koncepciója komoly politikai viták tárgya lehet, mivel a technológiai megoldásokat gyakran gyorsan elutasítják, pedig életek múlhatnak rajtuk.

A klímakutatók szerint a tavalyi év volt minden idők legmelegebb éve, és ez a tendencia folytatódni fog, ami felveti a technikai megoldások szükségességét a klímaváltozás megállítására. Daniele Visioni, a Cornell Egyetem klímatudósa szerint a politikusok gyakran elutasítják a bolygóformálás lehetőségét, ami akadályozza a kutatásokat és a fejlesztéseket ezen a területen. A bolygóformálás jelenlegi formája a lakhatatlanná válás megállításáról szól, és csak néhány kétes alak próbálkozik vele magaslégköri ballonok segítségével. Visioni úgy véli, hogy a fejlesztések elutasításával a szenvedést csökkentő és életeket mentő megoldásokat vetnek vissza.

A légkörátalakítás technikájának fejlesztése még kezdeti stádiumban van, de már felmerült a kéndioxid magas légkörbe juttatásának és a sókristályokkal sűrűbb felhők generálásának ötlete is. Az amerikai Make Sunsets vállalkozás Mexikóban próbálkozott a kéndioxid kísérleti kijuttatásával, de tevékenységüket betiltották. Az Európai Unió nemzetközi szabályozás kidolgozását kezdeményezte, míg Afrikai országok az ENSZ környezetvédelmi programjától moratóriumot kértek az időjárás befolyásolásával kapcsolatos kísérletezésre. Tennessee állam pedig még ennél is tovább ment, megtiltva a vegyi anyagok szándékos légkörbe juttatását.

A légkörmódosítás körüli politikai vitákban felmerülnek összeesküvés-elméletek is, mint például a chemtrail teória, amely szerint a repülőgépek kondenzcsíkjai valójában vegyszereket tartalmaznak. Visioni szerint azonban nem helyes először betiltani, majd utána kérdezni. A Make Sunsets példájában említett pár kilogramm kéndioxid kísérleti kijuttatása jelentéktelen egy hőerőmű éves kibocsátásához képest.

A klímakutató elismeri, hogy a légkörrel való kísérletezésnek vannak kockázatai, de úgy véli, hogy a kutatás szabadságához való ragaszkodás fontos lehet. Ha a klímaváltozás okozta hőhullámok, erdőtüzek, villámárvizek és éhínség következményeit enyhíteni tudjuk, akkor erkölcsi kötelességünk megpróbálkozni vele. Visioni szerint nyitottnak kell lennünk a működő megoldások felkutatására, hogy tájékozottan mérlegelhessünk.