Nemes Jeles László új filmje, az Árva nemzetközi forgalmazóra talált

Még a forgatás megkezdése előtt biztosította magának több országban a vetítési jogokat a MUBI a Nemes Jeles László által rendezett Árva című filmhez.

A MUBI streaming szolgáltató és filmforgalmazó vállalat a Screendaily információi alapján fogja forgalmazni az Árvát számos európai országban, köztük az Egyesült Királyságban, Írországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, a Benelux államokban, valamint kiterjesztve a határokat Latin-Amerikára és Törökországra is. Franciaországban a Le Pacte nevű cég veszi majd kezébe a film bemutatását.

A produkció egy magyar-francia-német-brit koprodukció keretében valósul meg, a tervek szerint a forgatás júniusban kezdődik Magyarországon. Az MUBI korábban már több neves rendező munkáját is forgalmazta, mint például Lars von Trier A királysága, Pedro Almodóvar Furcsa életmód című filmjét, Aki Kaurismäki Lehullott levelekjét, Sofia Coppola Priscilláját és Wim Wenders legutóbbi alkotását.

Az Árva cselekménye 1957 tavaszán, a forradalom utáni Budapesten bontakozik ki, ahol a 12 éves Andor és édesanyja próbálják feldolgozni az 1956-os eseményeket. A fiú abban a hitben nőtt fel, hogy az eltűnt édesapja egyszer visszatér, ám amikor egy idegen férfi megjelenik és azt állítja, hogy ő az apja, Andor nem hisz neki. Az anya és fia közötti viszony egyre feszültebbé válik, miközben a fiú elszántan küzd, hogy megvédje családját a rejtélyes férfitól.

A film alapötletét Nemes Jeles László édesapjának gyermekkori élményei adták, és ez lesz a rendező harmadik nagyjátékfilmje, aki korábban Oscar-díjat nyert.