Zivatarokra és hűvös időre figyelmeztetnek a meteorológusok

A HungaroMet és az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki több megyére, mivel a következő napokban zivatarok várhatóak, helyenként viharos széllökésekkel és jégesővel.

Csütörtökön keleten, délkeleten esősen indulhat a reggel, majd az ország keleti harmadában reggel még több felhőre lehet számítani, de később ott is gomolyfelhős időre fordulhat a helyzet. A többi területen napos, gomolyfelhős időjárásra kell készülni.

Délután a Szécsény–Szeged vonal térségében és a Nyugat-Dunántúlon zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket néhol 60-75 km/h sebességű széllökések és apró szemű jég is kísérhetnek. A záporok vagy zivatarok környezetében jégdara záporok is lehetnek, elsősorban a Duna-Tisza közén.

Az északi szél sok helyen megélénkülhet, különösen a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint a záporok és zivatarok által érintett területeken, ahol erős széllökések is várhatóak.

A hőmérsékletek a mai napon 12 és 16 fok között alakulnak, míg késő estére 4 és 9 fok közé hűlhet vissza a levegő. Pénteken az éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +5 fok között alakul, de a hidegre hajlamos, szélcsendes részeken -2, -3 fok köré is lehűlhet a levegő.

Zivatar miatt kilenc vármegyére adtak ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat a következő vármegyékben:

  • Pest,
  • Bács-Kiskun,
  • Csongrád-Csanád,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Heves,
  • Nógrád,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Vas,
  • és Zala vármegyében.

Nagy lesz a megfázásveszély

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint csütörtökön kettősfronti hatás terheli szervezetünket. A hideg reggelen felerősödhetnek ismét a kopásos eredetű, ízületi bántalmak, melyek napközben is előfordulhatnak az átlagosnál hidegebb idő miatt. Emellett fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás problémák is előfordulhatnak. A szelesebb időben fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, a szél ingerlékenységet, nyugtalanságot kiválthat. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a réteges öltözet.

A hétvége időjárása változékony lesz. Szombaton változóan felhős idő várható többórás napsütéssel, és elszórtan valószínű eső, zápor, néhol zivatar. Vasárnap jobbára közepesen, illetve erősen felhős időre van kilátás. Szórványosan előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar – nagyobb számban az ország keleti, délkeleti felén.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras