Két hullámban érkezik a lehűlés és az eső

Április végén még a nyárias időjárás uralkodott, de a keddi nap után, amikor zavartalan napsütés mellett 23-27 fokos maximumokat mérhettünk, változás következik. Szerdán még hasonló időre számíthatunk, de estétől egy ciklon érkezik, ami zivatarokat hoz és jelentős lehűlést eredményez.

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa szerint a szerda esti órákban kezdődik meg a változás, amikor is egy nedves levegőt hordozó ciklon érkezik Délnyugat-Európából, és zivatarokat hoz magával. Az első csapadékhullám a csütörtökre virradó éjszakán vonul át az országon, főként a nyugati és középső részekben okozva esőt. A keleti területeken kevesebb csapadék várható, és a nap folyamán az esőzések is lecsengenek.

Csütörtök délután újabb zivatarok érkeznek, amelyek komoly viharokat okozhatnak. Pénteken szinte egész nap esni fog, de a hevesebb zivatarok helyett inkább záporokra és esőre kell számítani. A hőmérséklet is jelentősen csökken, a következő napokban a maximumok 20-22 fok körül alakulnak, pénteken pedig a zárt felhőzet miatt sok helyen még 20 fokig sem melegszik a levegő.

A hétvége továbbra is változékony időt ígér, esőkkel és napsütéssel egyaránt, a hőmérséklet pedig a legmelegebb órákban 20 fok felett marad. A jövő hét elején is hasonló időjárás várható, a ciklon május 7. környékén hagyja el a térséget. Ezt követően hűvös, északi levegő áramlik a helyébe, a csúcshőmérsékletek pedig 15-20 fok között alakulnak, és egyelőre nem látszik a lehűlés végének.