Quentin Tarantino új filmje körüli bizonytalanságok

A hollywoodi rendező, Quentin Tarantino legújabb projektje, a The Movie Critic kapcsán felmerült, hogy ez lehet a művész utolsó filmje, azonban a helyzet most változni látszik.

Gőzerővel dolgozott új filmjén Tarantino, a The Movie Critic kapcsán korábban úgy tűnt, hogy ez lesz a rendező utolsó nagy munkája, és a tervek szerint idén meg is kezdődik a forgatás. A Hollywood Reporter információi szerint azonban a projekt körül bizonytalanságok keletkeztek, és a rendező lassan hátrál ki a projektből. A Deadline értesülései szerint Tarantino egyszerűen meggondolta magát, most elölről kezdi a tervezést és újra kitalálja, hogy mi lesz az utolsó filmje. A Variety most arról számolt be, hogy szerdán megerősítették, Tarantino lemondott a filmről, és már nem tervezi elkészíteni a filmdrámát.

A film eredetileg 1977-ben, Kaliforniában játszódott volna, és egy cinikus filmkritikus állt volna a középpontjában, aki valós személy volt, és akinek írásait Tarantino rendszeresen olvasott. A projekt kezdeti tervei azonban megváltoztak, és a rendező a Volt egyszer egy… Hollywood című film egyik karakterét, Cliff Booth-t is be kívánta vonni a történetbe, akit Brad Pitt alakított. A The Movie Critic főszereplője szintén Brad Pitt lett volna, az inspirációt pedig Tarantino kamaszkori munkája adta, amikor pornólapokkal töltött fel automatákat.

Nem ismert, hogy a rendező a The Movie Critic-et a Volt egyszer egy… Hollywood előzményeként képzelte-e el, de ez a kérdés már nem releváns, mivel Tarantino egyre inkább eltávolodik a projektől. A 61 éves Tarantino régóta mondja, hogy csak tíz filmet fog készíteni, majd visszavonul és a számszerűsítés tisztázására beszélt arról is, hogy a kétrészes Kill Billt egy filmnek tekinti, illetve az első amatőr filmjét (My Best Friend’s Birthday) nem számolja bele ebbe a listába.

Ennek következtében valószínűleg nem fogják megkapni a Kalifornia állam által kínált 20,5 millió dolláros, azaz 7,5 milliárd forintos adóvisszatérítési támogatást sem, amelyhez legalább egy augusztusi forgatási nap szükséges lenne. A The Movie Critic projektet egyelőre egyetlen stúdióval sem sikerült összekapcsolni, és a Sony által gyártandó film forgatókönyvét Tarantino már átírta, ami késleltette a forgatás elkezdését. Úgy tudni, Tarantino nem tervez több időt beleölni a projektbe, hanem inkább nekiáll egy másik filmnek, ami méltó lesz ahhoz, hogy lezárja vele rendezői pályafutását.

Nem ez az első alkalom, hogy Tarantino félbehagy egy projektet, 2014-ben így tett az Aljas nyolcassal, amikor a film forgatókönyvének egy korai verziója kiszivárgott, amit ő árulásnak ítélt, végül mégis befejezte, és 2015-ben be is mutatták. Úgy tűnik, a The Movie Critic-hez nem fűzték gyengéd szálak.

(Borítókép: Getty Images)