Fidesz visszavonja Zuglói jelöltjét, Garabits Mártont

A Fidesz visszalépteti Garabits Mártont, akit Zugló egyik választókerületében indítottak volna, de akit súlyos korrupciós bűncselekményekkel vádolt Schadl György bizalmasaként és ügyvédjeként ismerhetünk. A döntés a Fidesz részéről egy cikk megjelenése után született meg.

A Fidesz reakciója a cikkre gyors volt: Garabits helyett más jelöltet indítanak a választókerületben. Borbély Ádám, a Fidesz polgármesterjelöltje kijelentette, hogy Garabitsnak tisztáznia kell a felmerült kérdéseket, és elfogadta a jelölt visszalépését. Borbély hangsúlyozta, hogy politikai közösségük tagjai vállalják a felelősséget döntéseikért, ellentétben más politikai erők helyi jelöltjeivel, akik nem tartják ezt fontosnak.

Garabits és Schadl közötti kapcsolatot az ügyvéd-ügyfél viszonyon túlmenően is erős szálak jellemzik. Garabits neve a nyomozati anyagokban is előkerült, továbbá felesége és Schadl édesanyja egy felszámoló cégben üzlettársak. A két szóban forgó általa képviselt cég a ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft. és a Paladino Felszámoló Kft., amelyekben Schadl György 65 éves édesanyjának is érdekeltsége van. Garabits többek között Schadlt és a szintén vádlott feleségét képviselte egy ingatlanvásárlás során, és egy alkalommal Schadl személyesen írt alá neki egy ügyvédi meghatalmazást, ami a dokumentum dátuma szerint már a börtönbe zárás alatt történhetett.

Borbély Ádám Facebook-oldalán azt írta, hogy „úgy gondolom a zuglóiak megérdemlik, hogy feddhetetlen jelöltek versengjenek a bizalmukért”. Ezért a 10. körzet új képviselőjelöltjeként a választók figyelmébe Sas Zoltánt ajánlja, aki korábban már volt zuglói önkormányzati képviselő, így jól ismeri és van tapasztalata a helyi ügyekben.

Garabits Márton Facebook-oldalára kiírt posztjában szintén megerősítette a visszalépését. A Garabits család egyébként meglehetősen aktív a politikában, Márton testvére, Tamás a XV. kerületben indul szintén Fidesz-színekben az idei önkormányzati választáson, bár a Facebook-oldala már nem elérhető. Garabits Márton korábban azt is megírtuk, hogy annak a Garabits Károlynak a fia, aki élete során volt már MSZP-s, fideszes és később az ellenzéki összefogásban is részt vett a VII. kerületben. Politikai karrierje 2014-ben ért véget, amikor a Magyar Nemzet leleplező felvételt tett közzé róla, amin többek között azt mondja, „idióta Hunvaldéknak megmondtam: lopni az tud, aki profi a szakmájában, az amatőr az megbukik”.