Alejandro Mayorkas elleni vádak ejtése

Az Egyesült Államok szenátusa alkotmányellenesnek nyilvánította és ejtette a belbiztonsági miniszter, Alejandro Mayorkas elleni vádakat, amelyeket a republikánusok kezdeményeztek, de az akció pár óra alatt elbukott.

A demokrata többségű szenátus tegnap ejtette a republikánus képviselőház által továbbított vádiratokat, amelyek Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter ellen irányultak. A vádakat a demokraták alkotmányellenesnek minősítették, és a tárgyalást rövid időn belül, mindössze három óra alatt lezárták.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata vezetője kijelentette, hogy a vádemelést nem szabad politikai nézeteltérések rendezésére használni, és hogy a demokraták határozottan úgy vélték, precedenst kell teremteniük ennek elkerülésére. Schumer szerint, ha ezt megengednék, az katasztrofális következményekkel járna a kongresszus számára.

A republikánusok azonban hevesen kritizálták a döntést, és követelték a tárgyalás lefolytatását, amit alkotmányos kötelességüknek tekintettek. Mitch McConnell, a republikánus szenátorok vezetője szerint a szenátusnak meg kell vizsgálnia a vádemelési cikkelyeket és ítéletet kell hoznia.

Mayorkas ellen a mexikói határnál kialakult válsághelyzet miatt indítottak vádeljárást, amely két pontban fogalmazódott meg: az Egyesült Államok bevándorlási törvényeinek végrehajtásának elmulasztása és hamis vallomástétel a Kongresszusnak. A republikánusok szerint ez rekordmennyiségű határátlépéshez vezetett.

Az eljárás szinte precedens nélküli volt, hiszen eddig csak egyszer, 1876-ban vontak minisztert vádeljárás alá, amikor Ulysses S. Grant hadügyminiszterét, William Belknapot korrupciós vád érte, de a szenátus végül felmentette.