Ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök Magyarországon

Magyarországon az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök iránti kereslet jelentős, és a hitelösszegek elérhetik a 10-15 millió forintot is. A Bankmonitor szakértői által összegyűjtött információk alapján a bankok különböző feltételeket szabnak a hitel felvételéhez.

A személyi kölcsönök minimuma és maximuma bankonként eltérő, a legkisebb összeg általában 300-500 ezer forint között mozog, míg a legnagyobb összeg általában 10 millió forint. Az UniCredit és az Erste akár 12 millió forintot, a CIB pedig 15 millió forintot is hajlandó adni, amennyiben a jövedelem elegendő.

Szabad felhasználású kölcsön esetén nem szükséges a felhasználás célját igazolni a bank felé. Lakásfelújításra vagy autóvásárlásra szánt hitelek is elérhetők, de ezek kamatai nem kedvezőbbek. Hitelkiváltás esetén fontos a bankot tájékoztatni, mivel a régi hitel törlesztőrészleteit nem veszik figyelembe a jövedelem ellenőrzésekor.

A hitelképességhez szükséges jövedelem a bankoknál változó, a nettó minimálbér, ami 2024-ben 177 400 forint, gyakran az alap. A havi törlesztőrészlet a nettó jövedelem 50-60%-áig terjedhet.

A hiteligényléshez a legtöbb bank esetében szükséges, hogy a jövedelem legalább 3 hónapja ugyanarra a bankszámlára érkezzen. Vállalkozóknál a NAV jövedelemigazolását kérik.

Az alkalmazotti jövedelem mellett a készpénzes jövedelem és a külföldről származó jövedelem is elfogadott lehet bizonyos bankoknál. Vállalkozói jövedelem esetén az elvárások eltérőek lehetnek, az öregségi nyugdíj pedig hitelképes bevételnek számít, ha az adós a futamidő végén nem tölti be a 65-72 éves korhatárt.

A fiatalok 18 éves kortól vehetnek fel hitelt, de a bankok gyakran 20-21 éves kortól hiteleznek, esetenként idősebb adóstárssal. Az idősebbek számára is van lehetőség kölcsön felvételére, de ehhez gyakran szükség van fiatalabb adóstárs bevonására.

A hitelképességhez határozatlan idejű munkaszerződés esetén legalább 3 hónap folyamatos munkaviszony szükséges, néhány banknál 6 hónap, ebből legalább 3 hónapot a jelenlegi munkahelyen kell tölteni. Próbaidő vagy felmondási idő alatt nem lehetünk hiteligénylők.

Meglévő hitel nem jelent automatikusan problémát, de a bankok figyelembe veszik a meglévő hiteltörlesztőket, valamint a hitelkártya vagy folyószámla-hitelkeret 5%-át is hiteltörlesztőként számolják. Egyes bankoknál a heti fizetésű hitelek megléte kizáró ok lehet.

Kölcsönzött munkaerőként a hitelfelvétel korlátozott lehet, de ha a munkavállalót a cég saját állományba vette, a kölcsönzéssel létesített munkaviszony kezdete lehet a munkaviszony kezdete.

A határozott idejű munkaszerződés kevésbé előnyös a bankok számára, de vannak pénzintézetek, amelyek elfogadják. A hitel futamideje nem haladhatja meg a munkaszerződés időtartamát.