Svédországra nehezedik a nyomás, hogy Patriot légvédelmi rendszereket küldjön Ukrajnába

Növekvő nyomás alatt van Svédország és több uniós ország, hogy azonnal biztosítsák Patriot légvédelmi rendszereiket Ukrajna számára, a brüsszeli csúcson felmerült követelések szerint.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell utalást tett arra, hogy Svédországnak és más országoknak ki kellene vinniük légvédelmi rendszereiket, köztük a Patriotokat, a laktanyáikból és Ukrajnába kellene küldeniük, ahol jelenleg háború dúl. Borrell szavait a svéd Dagens Nyheter idézte, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ország helyzetét Izraelhez hasonlította, amely elsősorban az Egyesült Államoktól és Nagy-Britanniától kapott segítséget az iráni támadások elhárításához. Németország nemrégiben döntött úgy, hogy elküld egy Patriot rendszert Kijevnek.

A német kancellár, Olaf Scholz arra szólította fel az országokat, hogy mérlegeljék, tudnak-e további légvédelmi rendszereket, különösen Patriotokat biztosítani, mivel azokra azonnali szükség van. Kaja Kallas észt kormányfő az EU-csúcsra tartva hangoztatta, hogy felkérték azokat a vezetőket, akik rendelkeznek védelmi rendszerekkel, hogy küldjék azokat Ukrajnába. Kallas szerint nagy a nyomás ezeken az országokon, mivel Ukrajna hat Patriot rendszert szeretne, és Európa tudja, hol találhatóak ezek.

A Dagens Nyheter megjegyezte, hogy Svédországban is elérhető a Patriot rendszer, amelyet 2021-ben adtak át a halmstadi légelhárító ezrednek. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök részt vesz a brüsszeli csúcson, de egyelőre nem kívánt válaszolni az újságírók kérdéseire.

A NATO-Ukrajna Tanács pénteki ülésén a légvédelem lesz a téma. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a találkozó előtt kijelentette, hogy ha a NATO-országoknak választaniuk kell a képességekre vonatkozó követelmények teljesítése és Ukrajna megsegítése között, akkor az üzenet egyértelmű: több támogatást kell küldeni Ukrajnába.