Az orosz légvédelem legendás parancsnoka elesett Ukrajnában

Az orosz légvédelmi erők egyik leghíresebb katonatisztje, Alekszej Utocskin százados az ukrajnai háborúban vesztette életét, jelentette a Readovka portál.

Alekszej Utocskin a déli katonai körzetben teljesített szolgálatot, ahol feltehetően a Krím és a zaporizzsjai front védelméért felelt. Egy BUK-M3 típusú légvédelmi rendszer kezelőjeként vett részt a "különleges művelet" néven emlegetett Ukrajna elleni invázióban. Szolgálata során több kitüntetést és előléptetést is kapott.

Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint Utocskin százados vezetése alatt a légvédelmi egység többek között három repülőgépet, kilenc drónt, egy Tocska-U rakétát, három helikoptert, egy radar elleni rakétát, valamint negyvenkét HIMARS MLRS-ből kilőtt rakétát semmisített meg. Ezeket a számokat azonban független forrásból nem lehet ellenőrizni, így a valós teljesítményt pontosan nem ismerjük.

A Readovka információi szerint az ukránok Utocskin századost "a légvédelem mesterlövészének" nevezték el. Az orosz tiszt 2024. április 10-én esett el, de a halálának körülményei nem ismertek. Azonban a legfrissebb jelentések szerint Ukrajna ATACMS-rakétákat használt a Krímen található Dzsankoj reptér ellen, ahol egy orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer is megsemmisült. Ezek az amerikai gyártmányú rakéták rendkívül ritkák és ütőképesek, és Ukrajna éveken át lobbizott értük. Az ukrán haderő által publikált felvételek alapján valóban ezt a fegyvert használták a támadás során, amely során több S-400-as indítóállást (TEL), egy parancsnoki állomást, három radart és egy Fundament-M légvédelmi rendszert is megsemmisítettek. Az ATACMS egy HIMARS-indítóval kompatibilis nagy hatótávolságú rakéta, melynek lőtávolságát 300 kilométerre becsülik.