Sztrájkok és tüntetések Athénban május 1-jén

Athénban május 1-jén, a munka ünnepén újra sztrájkok és tüntetések kezdődtek, ahol a résztvevők magasabb béreket követeltek, és a gázai háború ellen is tiltakoztak.

A munkabeszüntetés 24 órán át tartott, és a közlekedési dolgozók is csatlakoztak hozzá. Emiatt nem indultak hajók a kikötőkből, valamint a busz- és metróforgalom is leállt. Több száz tüntető gyűlt össze a görög parlament előtt, ahol néhányan palesztin zászlókat is lengettek.

Már áprilisban is voltak sztrájkok a közlekedési és fuvarozási szektorban, az alacsony bérek és a növekvő árak miatt.

Görögországban a minimálbér április elején 6,4 százalékkal emelkedett, így jelenleg 830 euró (327 ezer forint) havi összegben. Az elmúlt öt év során ez a negyedik emelés volt, de a munkások szerint ez még mindig nem elegendő a folyamatosan emelkedő árak és megélhetési költségek mellett. Az ország még mindig próbál kilábalni a több mint egy évtizede tartó pénzügyi válságból.

Mindeközben februárban az azonos neműek házasságáról szóló törvénytervezet ellen emelte fel hangját a görög nép, márciusban pedig Molotov-koktélok is repkedtek azon a tüntetésen, ahol a magánegyetemek ellen tüntető diákok csaptak össze a rendőrökkel. A palesztinpárti tüntetések pedig végigsöpörnek az egész világon, kedden például a New York-i Columbia Egyetemen okoztak problémát a tüntetők.