Hosszú Katinka kemény üzenetet küldött a Magyar Úszó Szövetség vezetésének

A háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka nyílt levélben követeli a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) teljes vezérkarának lemondását, amelyet közösségi oldalán is megosztott.

Hosszú Katinka a levélben kiemelte, hogy a jelenlegi MÚSZ-vezetés még sosem hátráltatta ennyire a legjobb versenyzők, köztük Milák Kristóf felkészülését, aki arany- és ezüstérmet szerzett a párizsi olimpián. Az úszónő szerint a szövetség vezetése alattomos és gerinctelen módon viselkedett, és ezért az egyetlen tisztességes lépés a teljes vezérkar lemondása lenne.

A nyílt levélben Hosszú azt is megjegyezte, hogy a problémák nem újak, már az ő idejében, a 80-as generáció idején is nézeteltérések voltak a MÚSZ vezetése és az úszók között, és ez a következő generációnál csak fokozódott. Az úszó szerint nem szabadna hagyni, hogy a vezetés tovább károsítsa a magyar sportot.

A levélben Hosszú Katinka kiállt az újságírók mellett is, akiket szerinte alaptalanul támadnak, hiszen csak a MÚSZ elnökének, a szövetségi kapitánynak és Milák Kristóf edzőjének szavait kommunikálták. Az úszó hozzátette, hogy a MÚSZ vezetése nem végezte el a dolgát, sőt hátráltatta a versenyzők felkészülését.

Hosszú Katinka nyílt levelében arra is rámutatott, hogy Milák Kristóf esete csak a jéghegy csúcsa, és felvetette a kérdést, hogy ha a világcsúcstartó olimpiai címvédővel így bánnak, akkor mi lehet a többi versenyző sorsa. Az úszó szerint az MÚSZ vezetésének lemondása az egyetlen tisztességes lépés lenne ebben a helyzetben.

Hosszú továbbá külön kiemelte Wladár Sándort, a MÚSZ elnökét és a szövetségi kapitány Sós Csabát, akiket posztjukban említve bírált. Azt is megemlítette, hogy a párizsi olimpián Milákot 200 pillangón legyőző Léon Marchand edzője, Bob Bowman a MÚSZ-tól kapott információk révén már hónapokkal az olimpia előtt tudta, hogy mire kell felkészítenie tanítványát. Hosszú szerint ez nem az első eset, amikor a MÚSZ vezetése miatt marad el olimpiai érem, és reméli, hogy ez lesz az utolsó. Az úszó úgy véli, a vezetésnek vissza kellene vonulnia a hadszíntérről, nem csak egy előrehozott választással, amit megfélemlítést és zsarolást alkalmazva újra választással semmivé tesznek, hanem véglegesen.

A Párizsi Olimpián az amerikai egyetemek sportolói is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, amelyek között szerepel az első magyar aranyérmes, Kós Hubert is, aki az Arizona State egyetemről Texasba szerződött, és Bob Bowman edzőlegendával dolgozhat együtt. Az NCAA-sportolók sikerei is rávilágítanak arra, hogy a megfelelő környezet és támogatás milyen fontos a sportolók fejlődésében és eredményességében.