Gattyán György Andrássy úti palotája eladósorban

Budapesten, az Andrássy úton található egykori Il Bacio di Stile luxusáruház épülete, mely Gattyán György milliárdoshoz köthető, most eladóvá vált.

Az Index szerint a műemlékvédelmi oltalom alatt álló neoreneszánsz-eklektikus palota, amely két évig sem volt működőképes luxusáruházként, 2015 júliusában zárta be kapuit. Az iparági pletykák ellenére, amelyek egy esetleges újranyitás reményét keltették, most már hivatalosan is eldőlt, hogy Budapestnek nem lesz újra luxusáruháza.

A 2013 szeptemberében nyitott Il Bacio di Stile a magyar luxusszektorban olyan magas színvonalat állított fel, amelyet azóta sem sikerült senkinek elérnie. A palota felújítása és berendezése rendkívül pazarra sikeredett, az áruházi funkcióhoz szükséges belsőépítészeti és enteriőrtervezési munkálatokat is elvégezték. 2014-ben még egy étterem is megtalálható volt benne, de a megcsappant turistaforgalom és a drága üzemeltetés miatt nem tudták fenntartani.

Az elmúlt évek során a palota többször is megnyitotta kapuit különféle eseményekre, mint például luxuspartik, könyvbemutatók és divatrendezvények, sőt, alkalmanként bérlésre is kínálták. A bezárása után néhány alkalommal, egy-egy divatbemutató vagy luxusparti alkalmával úgy megnyílt a palota.

A Barnes nemzetközi ingatlaniroda, amely az épület értékesítését bonyolítja, nem kívánta nyilvánosságra hozni az irányárat. Az Index információi szerint azonban a palota vételára körülbelül 20 milliárd forint lehet. Az irányárat csak abban az esetben közlik, ha komoly vásárlási szándék merül fel.

Az Il Bacio di Stile olyan luxusmárkákat hozott be Magyarországra, melyeket korábban nem lehetett itthon kapni. Emellett azonban számos pletyka ölelte körbe a palota sorsát: felmerült például, hogy egy neves fast fashion céghez kerül az ingatlan, másfél éve pedig az is szóba került, hogy közel-keleti tőke bevonásával, vegyesvállalatként, áruházként nyitják újra az épületet.