EU-s vezetők ígéretet tettek Ukrajna további támogatására és szankciókat vezettek be Irán ellen

Az Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójának első napján az EU tagállamainak vezetői külpolitikai kérdésekkel, köztük Ukrajna támogatásával, az álhírek terjedésével és Irán elleni szankciókkal foglalkoztak.

Az Európai Tanács tagjai meghallgatták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszámolóját a Csernyihiv elleni támadásról, amely során több mint 60 ember megsebesült, köztük gyerekek is, és sajnálatos módon 17 ember életét vesztette. Zelenszkij elnök kiemelte, hogy Ukrajnának sürgősen szüksége van légvédelmi rendszerekre, mivel nem rendelkeznek olyan fejlett eszközökkel, mint Izrael. Az ukrán elnök arról is beszámolt, hogy sikeres támadásokat hajtottak végre az oroszok fontos katonai létesítményei ellen a Krím-félszigeten.

Az uniós vezetők válaszul ígéretet tettek arra, hogy fokozzák a humanitárius segítségnyújtást és a katonai támogatást is, beleértve a légvédelmet, a tüzérségi lőszert és a rakétákat. A Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az Uniónak és tagállamainak szorosan kell felügyelniük és korlátozniuk kell a dezinformáció, az információmanipuláció és a választási folyamatokba történő külföldi beavatkozás kockázatait.

A közel-keleti helyzet kapcsán az EU-s vezetők együttérzésükről biztosították Izraelt, elítélték az ellenük irányuló támadásokat, és felszólították Iránt és szövetségeseit, hogy hagyjanak fel a katonai akciókkal. Az EU megállapodott az iráni drón- és rakétagyártókkal szembeni szankciók kiterjesztéséről, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint mindent meg kell tenni Irán elszigetelése érdekében. A szankciók bevezetésének oka, hogy Irán Oroszországnak adott el drónokat, amelyeket aztán Ukrajna ellen használtak fel. A Tanács arra sürgette az érintett feleket, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől, amely fokozhatja a feszültségeket a régióban, és hangsúlyozták, hogy a közel-keleti rendezés alapja továbbra is a kétállami megoldás.

Az EU és Törökország kapcsolatát illetően a Tanács megállapította, hogy az EU-nak stratégiai érdeke egy stabil és biztonságos Földközi-tengeri térség, valamint egy kooperatív és kölcsönösen előnyös kapcsolat kiépítése Törökországgal. A csúcstalálkozó második napján a gazdasági témák kerülnek előtérbe.