Palesztinbarát tüntetők elfoglalták a Columbia Egyetem épületét

Több tucat ember letartóztatásával zárult a Columbia Egyetemen kedd este zajló palesztinbarát tüntetés.

Kedd reggel a tüntetők az ablakon keresztül hatoltak be és vették birtokba a Columbia Egyetem Hamilton Hall nevű auláját. A helyszínen kifeszített transzparensen Hind Aulájának nevezték el az aulát, emléket állítva ezzel egy 6 éves, Gázában izraeli bombázások áldozatául esett palesztin kisfiúnak.

A tiltakozók három fő követeléssel álltak elő: szakítsa meg az egyetem az Izraelt támogató vállalatokkal való kapcsolatot, növelje az átláthatóságot az egyetemi pénzügyek terén, és adjon amnesztiát a tüntetés miatt letartóztatott diákoknak és oktatóknak.

Minouche Shafik, a Columbia Egyetem elnöke korábban a héten kijelentette, hogy az egyetem nem hagyja abba az Izraelhez fűződő pénzügyi kapcsolatait. Ehelyett felajánlotta, hogy az egyetem befektet Gázában az egészségügybe és az oktatásba, valamint átláthatóbbá teszi a Columbia közvetlen befektetési részesedéseit.

A rendőrség este 9-kor tudott csak bejutni az épületbe az ablakon keresztül, hogy letartóztassa a tüntetőket. A művelet során a tüntetők "szégyen!" kiáltásokkal fejezték ki nemtetszésüket, és a rendőröknek körülbelül három órába telt, mire sikerült megtisztítaniuk az egyetem területét a tüntetőktől.

Az incidens után az egyetem elnöke újabb közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy az egyetemfoglalók károkat okoztak az épületben, és bejelentette a területen táborozó tüntetők felfüggesztését birtokháborítás miatt. Shafik arra kérte a rendőrséget, hogy legalább május 17-ig maradjanak az egyetemen.

Az Egyesült Államokban több egyetemen is napok óta zajlanak palesztinbarát, Izrael-ellenes tüntetések.