Campi Flegrei szupervulkán: Több mint ezer földrengés áprilisban

Hétfő este a Richter-skála szerinti 4,4-es erősségű földrengés rázta meg az olaszországi Campi Flegrei szupervulkánt, amely Pozzuoli városban és Nápolyban is károkat okozott.

A helyi idő szerint 20 óra 10 perckor bekövetkezett földrengést egy órával korábban egy 3,5-ös erősségű rengés előzte meg, és a tűzoltóság főként megrepedt falakról kapott jelentéseket. A 3 kilométeres mélységben bekövetkezett földrengés az elmúlt negyven év legerősebbje volt ezen a területen, amely ismert szeizmikus aktivitásáról.

Ez a rengés egy nagyobb szeizmikus vihar része, amely során 48 óra alatt több mint egy tucat 2,0-nál erősebb esemény történt. Az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) adatai szerint 2024 áprilisában összesen 1252 földrengést regisztráltak a Campi Flegrei térségében, bár a legtöbb esemény ereje nem érte el az 1,0-át.

A Campi Flegrei szupervulkán utolsó nagyobb kitörése 1538-ban történt, amikor is egy új öböl keletkezett a dél-olasz partvidéken. Az INGV 2022 óta figyeli a szeizmikus aktivitás növekedését, amit a vulkanológusok gázok és a felszín alatti magma felgyülemlésének jeleként értelmeznek. A vulkán a Vezúvtól körülbelül 50 kilométerre helyezkedik el, és ismert a bradyseism jelenségről, amely során a talaj a felszín alatti nyomás hatására megemelkedik, majd megsüllyed. Az utolsó jelentős ilyen esemény 1984-ben volt.

A Campi Flegrei környékén több mint félmillió ember él a vörös zónában, amely a szupervulkán közvetlen szomszédságában található. Az olasz katasztrófavédelem már dolgozik a terület kiürítési tervének átdolgozásán.