A World Press Photo 2024 díjnyertes képei: háború, gyász és remény

Hirtelen érkező gyász, lassú, de méltóságteljes elmúlás és halálos veszély árán megváltott reményteljes jövő – ezek a témák uralják a World Press Photo 2024-es díjnyertes képeit. A győztes fotósok személyes kapcsolatot ápolnak témájukkal, mélyebb megértést és empátiát kínálva a nézőknek.

A World Press Photo ügyvezető igazgatója, Joumana El Zein Khoury szerint a fotósok gyakran nagy kockázatokat vállalnak, hogy megmutathassák a világnak a háború humanitárius hatásait. A versenyen a mesterséges intelligencia használata szigorúan tiltott, és a zsűri 130 ország 3851 fotósának 61 062 pályaműve közül választotta ki a nyerteseket.

Az év egyedi képének Mohammed Salem palesztin fotós munkája, egy nő és unokahúga holttestének ölelését ábrázoló fotója nyerte el, amely a Gázai övezetben történt izraeli légicsapások következményeit mutatja be. A kép 2023. október 17-én, a háború 10. napján készült, és a tragédia szélesebb értelmét is összefoglalja.

Az év sorozatának díját Lee-Ann Olwage dél-afrikai fotós projektje, a "Valim-babena" kapta, amely egy demenciával élő madagaszkári férfi és gondozó lánya életét dokumentálja. A sorozat a madagaszkári társadalom egyik alapelvét, a valim-babenát mutatja be, amely szerint a felnőtt gyermekeknek kötelességük gondoskodni idős szüleikről.

Az év hosszú távú projektje Alejandro Cegarra venezuelai fotós "A két fal" című munkája lett, amely Mexikó átalakulását és a migránsok helyzetét mutatja be. Cegarra saját tapasztalataiból kiindulva dokumentálta a migráns közösségek kiszolgáltatottságát és ellenálló képességét.

Az év kötetlen formátumú projektje Julija Kochetova ukrán fotós "A háború személyes" című munkája, amely egy honlapon keresztül mutatja be az ukrán háború mindennapjait, versekkel, hangfelvételekkel és zenével kiegészítve.

A World Press Photo éves versenye a fotóriporteri és dokumentumfotózás egyik legjelentősebb megmérettetése, amely a világ legjobb fotóit díjazza. A regionális és globális győztesek képeit a verseny honlapján lehet megtekinteni.