60 milliós állami támogatást kap a márciusban leégett visegrádi hotel

Március elején a visegrádi népszerű szálloda, a Silvanus Hotel tetőszerkezete és legfelső szintje égett le, a helyreállítási munkálatok már elkezdődtek, melyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség 60 millió forinttal járul hozzá.

A Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtöki közleményében hangsúlyozta, hogy a visegrádi Hotel Silvanus helyreállítása a térség szempontjából is kulcsfontosságú, hiszen a szálloda a belföldi szálláshelyiforgalom 46 százalékát biztosítja, és a munkálatok várhatóan ősszel fejeződnek be. A szálloda 1971-es megnyitása óta a Dunakanyar egyik közkedvelt szállodájaként ismert, és az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztette szolgáltatásait, 2018-ban az Év hotele címet is elnyerte.

A közlemény kiemelte, hogy a tűzeset hétvégéjén a hotel egy nemzetközi konferenciának adott volna otthont, és a 151 szobából 143 volt foglalt. A Hotel Silvanus fontos szerepet tölt be a település foglalkoztatásában is, több mint 100 munkavállalója van, és a szállóvendégek a térségbeli turisztikai attrakciókat, vendéglátóhelyeket, üzleteket is igénybe veszik.

A Budapest és környéke turisztikai térségében tavaly a 4 csillagos szállodák, mint a Silvanus, a forgalom 34 százalékát, az árbevételek 57 százalékát adták. Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint a szálloda a térség egyik legfontosabb zászlóshajó-szolgáltatója, és a visegrádi vendégéjszakák több mint egyötödét (22 százalék), a teljes térség belföldi szállásforgalmának pedig 4 százalékát adta tavaly.

A szálloda tulajdonosa, Lantos Árpád hangsúlyozta, hogy a kényszerszünet alatt is meg kívánják tartani a munkaerőt, és minden segítségért hálásak. Az MTÜ támogatása lehetővé teszi, hogy a szálloda gyorsabban és hatékonyabban álljon helyre, valamint a zöldítésben is tovább léphessen, így várhatóan késő ősszel újra megnyithat. A kormány az elmúlt években több alkalommal nyújtott segítséget a turisztikai ágazat bajba jutott vállalkozásainak, hogy a szektor pandémiát követően minél gyorsabban épülhessen vissza.

A visegrádi Hotel Silvanus március 9-én gyulladt ki, leégett a negyedik emelete és tetőszerkezete. A szállodából 230 embert evakuáltak rövid idő alatt, a tűzben senki sem sérült meg. A hotel igazgatója, Pintér Róbert szerint valószínűleg elektromos probléma okozta a tüzet. A rendőrség közveszélyokozás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indított a tűzeset miatt. A hotel tulajdonosai korábban a Facebookon jelentették be, hogy teljesen felújítják a visegrádi szállodát.