Teljes dohányzási tilalom Magyarországon?

Angliában a törvényhozók egy olyan javaslatot fogadtak el, amely fokozatosan megszüntetné a dohányzást, azáltal, hogy betiltanák a dohánytermékek értékesítését azoknak, akik 2009 után születtek. A tervezet szerint a tilalom évente kiterjedne az egyre idősebb korosztályokra is, így a jelenleg 14 évesek soha nem tudnának legálisan cigarettát vásárolni felnőtt korukban. A javaslat indoka az évente több mint 60 ezer dohányzáshoz köthető haláleset.

A kérdés felvetődik, hogy mi lenne, ha Magyarországon is hasonló intézkedést vezetnének be. Egy ilyen lépés valószínűleg idegességet váltana ki, de hosszú távon csökkenhetne a dohányzáshoz kapcsolódó kórházi kezelések száma.

A témával kapcsolatban egy szavazást is indítottak, ahol a résztvevők dönthetnek arról, hogy szerintük tiltsák-e be teljesen a dohányzást Magyarországon. A szavazásra délután 17 óráig van lehetőség.

A Blikk Vajer Péter orvost, az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ munkatársát kérdezte arról, hogy a dohányzás betiltása javíthat-e az egészségügyi mutatókon. Vajer szerint a dohányzás visszaszorítása nem csupán az egészségügy, hanem a társadalom egészének feladata, és nem a kriminalizálás, hanem a felvilágosítás és a médiakampányok jelenthetik a megoldást, már iskoláskorban.

Orvosként Vajer sajnos személyesen is tapasztalja a dohányzás tragikus következményeit, különösen a 14 év feletti fiatal nők esetében, ahol a dohányzás hosszú távon is kockázatos, és egy dohányzó anya a terhesség során a gyermeke egészségét is kockáztatja.

A dohányzás évente több mint 8 millió embert öl meg világszerte, ebből több mint 7 millió haláleset közvetlenül függ össze a cigarettázással, míg közel 1,2 millióan halnak meg a passzív dohányzás következményeként. Vajer szerint a korlátozott hozzáférés is eredményezhet javulást, ha az emberek komolyan vennék az egészségügyi kockázatokat. Azonban a cigarettás dobozokon lévő elrettentő képek és adatok ellenére sokan nem veszik figyelembe a dohányzás veszélyeit.

Egy átlagos magyar dohányos évente 150 doboz cigarettát szív el, és a statisztikák szerint körülbelül 300 milliárd forint jövedéki adó folyik be az államkasszába a dohánytermékek értékesítéséből. Vajer orvosként úgy véli, hogy a megbetegedések számának növekedése és az egészségügyi ellátás költségei csökkentik ezt a nyereséget, és az igazi társadalmi nyereség a polgárok egészségi állapota lenne. Az angol jogszabály célja, hogy a dohánytermék vásárlását nem korhatárhoz, hanem egy születési évszámhoz, 2009-hez kösse, ezzel minden évben tágítva a tiltás alá esők körét. Hogy ez mennyire lesz hatásos és hogyan lesz kivitelezhető az ellenőrzése, az még a jövő kérdése.