Kutatók kommunikációs kísérlete egy hosszúszárnyú bálnával

A SETI kutatói egy hosszúszárnyú bálnával folytatott kommunikációs kísérlet részleteit osztották meg, amely során Alaszka partjainál sikerült a bálna saját "nyelvén" válaszolnia a lejátszott hangokra.

A földön kívüli intelligencia kutatásával foglalkozó szakemberek egy csoportja, a SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) tavaly publikált egy tanulmányt, amely szerint Alaszka partjainál sikerült kommunikálniuk egy hosszúszárnyú bálnával annak saját nyelvén. A kutatók most további részleteket hoztak nyilvánosságra a kísérletről.

A bálnák összetett hangrendszerrel kommunikálnak, és énekük gyakran messzire elhallatszik a tenger mélyén. A kutatók korábban több bálnapopuláció énekét is rögzítették, de a teljes megértésük még nem sikerült.

Fred Sharpe, az Alaszkai Bálna Alapítvány munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint a hosszúszárnyú bálnák rendkívül intelligensek, összetett társas rendszerrel rendelkeznek, eszközöket használnak a halfogáshoz, és kiterjedten kommunikálnak énekkel és társas hívásokkal. Lisa Walker, a csapat egyik kutatója hozzátette, hogy a bálnák nyelve komplex és lenyűgöző.

A vizsgálat során a kutatók korábbi felvételeket játszottak le különböző egyedeknek Alaszka vizeiben. A bálnák többsége nem reagált a hangokra, de egy Twain nevű nőstény bálna közel 20 percig utánozta az éneket, miközben a kutatóhajó körül úszkált.

A kutatók nem tudják pontosan, hogy a lejátszott hangok mit jelentenek, de feltételezik, hogy ezek kapcsolatfelvételi hívások lehetnek. Walker szerint lehetséges, hogy a bálna köszöntésére válaszolt, és a csapat is viszonozta a köszöntést.

Brenda McCowan, a Davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint ez lehet az első alkalom, hogy emberek és hosszúszárnyú bálnák között kommunikációs csere történt a bálnák nyelvén.

A SETI kutatói úgy vélik, hogy az intelligens, nem emberi kommunikációs rendszerek, mint amilyen a bálnák nyelve is, segíthetnek kifejleszteni olyan szűrőket, amelyeket az esetleges földönkívüli jelek fogadására lehetne alkalmazni.