Belaruszban betiltották a Deutsche Wellét

Belaruszban mostantól büntetést von maga után a Deutsche Welle (DW) szerkesztőségével való információmegosztás, valamint a cikkeinek olvasása és megosztása. A DW főigazgatója, Peter Limbourg elítélte a döntést, és azzal vádolja a hatóságokat, hogy korlátozzák a sajtószabadságot.

A belorusz belügyminisztérium szélsőséges szervezetnek nyilvánította a Deutsche Welle Belarust, és ennek következtében betiltotta az adó összes tartalmát. A tilalom minden platformra vonatkozik, így érinti a DW weboldalát, a YouTube-csatornáját, a Telegram-csatornáját és az orosz nyelvű szerkesztőség műsorait is. A minisztérium a nemzeti szuverenitás és a közbiztonság veszélyeztetésével, valamint a tisztviselők lejáratásával és sértegetésével vádolja a DW-t.

Peter Limbourg, a DW főigazgatója, határozottan bírálta a belorusz kormány lépését, és alaptalannak nevezte a vádakat. Szerinte a döntés azt mutatja, hogy a belorusz rezsim fél a független médiától, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a belorusz emberek hozzáférését az ingyenes információkhoz. Limbourg úgy véli, a rezsim retteg a független állampolgároktól, akik saját véleményt alkotnak Belarusz, Európa és a világ történéseiről.

A DW vezetője kijelentette, hogy nem ijednek meg a tilalomtól, hanem inkább arra ösztönzi őket, hogy még keményebben dolgozzanak azon, hogy mindenki hozzáférhessen a tartalmaikhoz.

A belorusz kormány döntése komoly következményekkel jár a sajtómunkára nézve. A DW-vel való együttműködés bűncselekménynek minősülhet, és azokat az egyéneket, akik információkat osztanak meg a DW szerkesztőségével, hosszú börtönbüntetéssel sújthatják. Az is bűncselekménynek számít, ha valaki olvassa vagy megosztja a DW Belarus cikkeit.