A Raiffeisen Alapkezelő piaci elemzése

Április hónapban a részvénypiacokon korrekció figyelhető meg, az S&P 500 index a márciusi 10%-os szintekről 7%-os emelkedésre korrigált az év elejéhez képest, míg a japán piac jelentős visszaesést mutatott.

A Raiffeisen Alapkezelő elemzése szerint az év eleji optimista hangulat áprilisban kissé romlott, de a jövőkép még mindig viszonylag pozitív maradt. A makrogazdasági adatok alapján a piacok a későbbi kamatcsökkentéseket valószínűsítik. A japán piac, amely márciusig a legjobban teljesített, áprilisban majdnem 10%-ot esett dollárban számolva. Ezzel szemben a kelet-európai és a kínai piacok kis emelkedést mutattak, míg a Stoxx Europe 600 index változatlan szinten maradt. A nagy amerikai technológiai cégek, úgynevezett "Magnificent 7", év eleji erősödése kifulladt, az NVIDIA azonban továbbra is 80% körüli pluszban van. A kisebb cégeket tartalmazó Russell 2000 index viszont negatív tartományba került áprilisban.

A hosszú távú hozamok emelkedése folytatódott, az amerikai 10 és 30 éves hozamok a december végi 4% alatti szintről 5%-hoz közelednek, a 30 éves reálhozam pedig 2% felett áll. Ez különösen a növekedési típusú részvényekre van negatív hatással, mivel a jövőben várható eredményeket magasabb kamatlábbal kell diszkontálni.

A pénzpiacokon az idénre várt kamatcsökkentések száma csökkent, az USA-ban legfeljebb két kamatcsökkentést áraznak be, Európában pedig a gyengébb gazdasági teljesítmény miatt még mindig körülbelül három kamatcsökkentést várnak. A Raiffeisen Alapkezelő továbbra is jelentősnek tartja az inflációs kockázatot, és javasolja a reáleszközök tartását, valamint a kötvényalapú befektetések alulsúlyozását egy jól diverzifikált portfólióban. A fejlett piaci inflációkövető kötvények pozitív reálkamatot nyújtanak, és védelmet biztosítanak az infláció ellen. A modellportfólióban az alternatív eszközök, a magas kamatokat kínáló pénzpiaci eszközök és a részvények súlya a meghatározó, az egyes súlyokat változatlanul hagyták. A részvények között az értékalapú befektetéseket részesítik előnyben.

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.