Az Európai Unió és Magyarország jövője

A Telex Közbeszéd eseményén Prőhle Gergely és Balázs Péter beszélgettek Magyarország helyzetéről az Európai Unióban, az uniós csatlakozás 20. évfordulójának kapcsán.

Magyarország érdeklődése az Európai Unió bővítése iránt nem véletlen, hiszen így más országok kerülhetnek a perifériára – vélekedett Prőhle Gergely, a második Orbán-kormány helyettes államtitkára a Telex Közbeszéd hetedik eseményén. A beszélgetést Fábián Tamás vezette, ahol az uniós csatlakozásunk 20. évfordulója és a közelgő európai parlamenti választások voltak a fő témák.

Balázs Péter, Magyarország egykori külügyminisztere szerint a csatlakozás óriási öröm volt, és történelmi távlatban gyorsan megvalósult. Prőhle Gergely szerint azonban a csatlakozás után a bizonytalanság érzése váltotta fel az örömöt, és Magyarország nem volt kellőképpen felkészülve az új helyzetre.

A gazdasági fejlődés tekintetében Balázs Péter úgy látja, hogy az Ausztriával való felzárkózás illúziója nem vált valóra, és Magyarország gazdasági teljesítménye nem érte el a várt szintet. Prőhle Gergely szerint azonban a magyar GDP az uniós átlag 76 százalékán áll, ami a közelítés mértékét mutatja.

Az elvándorlás kérdésében Balázs Péter a saját családján keresztül is érzékeli a problémát, és úgy véli, hogy a fiatalok visszatéréséhez megfelelő körülményeket kell teremteni. Prőhle Gergely szerint a munkaerő-vándorlás természetes az EU-n belül, és Magyarország nem fog tudni versenyképes béreket kínálni a közeljövőben.

A többsebességes Európa már megvalósultnak tekinthető, és Balázs Péter szerint nincs baj azzal, ha egyes országok előrébb haladnak, feltéve, hogy a többiek is követhetik őket. Prőhle Gergely szerint a többsebességes Európa nem természetellenes.

A júliusban kezdődő magyar EU-soros elnökség kapcsán Balázs Péter szerint ez csak egy rövid epizód lesz az EU életében, míg Prőhle Gergely szerint a magyar kormány konszolidációs törekvéssel készül a soros elnökségre.

A kilépés kérdésében mindkét vendég egyetértett abban, hogy Magyarország tíz éven belül nem fog kilépni az Európai Unióból. Balázs Péter szerint ez szörnyű elszigeteltséget eredményezne, míg Prőhle Gergely szerint ez a gondolat maga a marhaság.

A magyar kormány EU-val kapcsolatos kommunikációjáról Balázs Péter úgy véli, hogy a külpolitika szándékosan konfliktusokat kreál, míg Prőhle Gergely szerint fontos a szuverenitás megőrzése kompromisszumkészség mellett.

A Közbeszéd a Telex támogatóknak szóló élő beszélgetéssorozata, amely fontos közéleti témákról indít párbeszédet különböző nézőpontokat bemutatva.