Gazprom elleni kártérítési igény Bulgáriából

A Bulgargas bolgár állami gázipari vállalat több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazprom orosz gázmonopóliumtól a földgázszállítások 2022 áprilisában történt hirtelen felfüggesztése miatt.

A Bulgargas szerint a Gazprom jogtalanul állította le a gázszállítást, mivel Bulgária nem volt hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért az ukrajnai háború kitörése után. Vlagyimir Malinov energiaügyi miniszter szerint a Gazpromnak egy hónap áll rendelkezésére, hogy önként eleget tegyen a követelésnek, ellenkező esetben választottbírósági eljárást kezdeményeznek Párizsban. A kártérítés összegét nemzetközi ügyvédi irodák által végzett jogi és pénzügyi elemzések alapján határozták meg. Malinov kritizálta a korábbi bolgár kormányokat, amiért nem léptek fel időben a Gazprommal szemben.

A konfliktus gyökere, hogy a Gazprom 2022 áprilisában Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletére hivatkozva szüntette meg a gázszállítást Bulgária felé, mivel az ország nem volt hajlandó rubelben fizetni, noha a szerződés szerint az egyetlen elfogadható fizetőeszköz az amerikai dollár volt.

Bulgária 2023-ban megpróbált egy kiegészítő energiaadót bevezetni az országon áthaladó orosz gázra, amit a Gazpromnak kellett volna megfizetnie. Azonban Magyarország és Szerbia ellenezte ezt a lépést, és a bolgár kormány végül elvetette az ötletet a Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásáról szóló tárgyalások során.

Bojko Boriszov, a GERB vezetője és volt bolgár miniszterelnök később elismerte, hogy a gázadó csak eszköz volt arra, hogy nyomást gyakoroljanak Ausztriára, hogy oldja fel vétóját Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatban. 2025 januárjától Bulgária lesz az egyetlen útvonal a Török Áramlaton keresztül történő orosz gázimportra, mivel a Gazprom Ukrajnával kötött szerződései az idei év végén lejárnak.