Columbia Egyetemi Diákok Felfüggesztése és Az Hamilton Hall Elfoglalása

Az amerikai Columbia Egyetem vezetése elkezdte felfüggeszteni a Palesztináért tüntető diákokat, miután azok nem hagyták el önként a kampuszt a nekik adott ultimátum lejárta után, és válaszul elfoglalták az egyetem egyik ikonikus épületét, a Hamilton Hallt, melyben a dékáni hivatal is található.

Helyi idő szerint hétfő délután járt le az a határidő, amelyet a Columbia Egyetem vezetése szabott meg a tüntető diákoknak az önkéntes távozásra. Mincouche Shafik, az egyetem rektora délután 2 óráig adott időt a diákoknak, hogy jelentkezzenek az egyetem tisztségviselőinél és vállalják, hogy betartják az egyetemi szabályzatot 2025. június 30-ig vagy diplomájuk megszerzéséig, ellenkező esetben felfüggesztésük további vizsgálat nélkül megtörténik.

A tüntető diákok azonban nem fogadták el az egyetem ajánlatát, és közleményükben az egyetem vezetését a helyzet erőszakos eszkalációjával vádolták. A diákok hevesebb akciókat helyeztek kilátásba, és kritizálták az egyetemet, amiért nem hajlandóak amnesztiát biztosítani a tüntetésben résztvevők számára.

A Columbia Egyetem kampuszán április közepe óta tartó sátrazás során a diákok a gázai háború befejezéséért és Izrael ellen tüntetnek. A demonstrációk során antiszemita megnyilvánulások is előfordultak.

A helyzet tovább fokozódott, amikor a New York-i rendőrség az egyetem vezetésének kérésére múlt pénteken feloszlatta a tüntetést, több diákot letartóztatott, eltávolított és kirúgott. Ez a lépés nem csillapította, hanem épp ellenkezőleg, fokozta a feszültséget, és azóta már negyven nagy amerikai egyetemen tüntetnek a diákok. A kaliforniai Humboldt Állami Műszaki Egyetemet a tüntetések miatt le is zárták.

Április 17-e óta az Egyesült Államok több száz egyetemén tartottak palesztinpárti, Izrael-ellenes megmozdulásokat. Ezek nagy részét az úgynevezett Diákok az Igazságért Palesztinában (Students for Justice in Palestine) országos hálózattal rendelkező szervezet kezdeményezte, és e tüntetések keretében az intézmények területén sátortáborok épültek fel. A tüntetések általános követelése, hogy az intézmények szakítsák meg a kapcsolataikat Izraellel, illetve olyan, az intézményeket támogató vállalkozásokkal, amelyeket szorosabb szálak kötnek Izraelhez.

A demonstrálók közül a rendőrök összesen már több mint 900 embert vettek őrizetbe. Heves tüntetések voltak többi között New York egyetemein, valamint Bostonban, Atlantában, Indiana és Michigan államban, Texasban az austini egyetemen, valamint Kalifornia több intézményén is.

Az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i kampuszának palesztinbarát tüntetőit kedd reggel őrizetbe vették a rendőrök, miután az egyetem felszólította őket, hogy hagyják el a táborukat. Az egyetem közleményében azt írta, hogy a diáktüntetők betartották a szabályzatot, de ez vasárnap este megváltozott, amikor kívülről érkező aktivisták behatoltak az osztálytermekbe is, megszegve a szabályokat.

(Nyitókép: AFP / Timothy A. Clary)